Rutte is klaar met Wilders' krachttermen

Geert Wilders in debat met premier Mark Rutte tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Beeld anp
Geert Wilders in debat met premier Mark Rutte tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.Beeld anp

Premier Rutte heeft vanmorgen tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen afstand genomen van de 'verschrikkelijke termen' die PVV-leider Geert Wilders gebruikt rond de vluchtelingenproblematiek. "Ik hoor Wilders nou al dagenlang praten over een islamitische tsunami en over testosteronbommen", zei Rutte. "Die verschrikkelijke termen dragen niets, maar dan ook helemaal niets, bij aan de oplossing die we met elkaar moeten zoeken."

De PVV-leider had de discussie over vluchtelingen gisteravond tijdens het eerste deel van de Algemene Beschouwingen op scherp gezet. Hij sprak over een 'dramatisch en beslissend moment in onze geschiedenis', omdat Nederland 'wordt geconfronteerd met een islamitische volksverhuizing'. "Honderdduizenden migranten stromen naar Europa."

'En bedankt!'
Wilders lepelde een lange lijst met gemeenten op waar inmiddels een asielzoekerscentrum staat. Halverwege liep D66-leider Alexander Pechtold naar de interruptiemicrofoon en zei: "en die danken we allemaal." Een deel van de Tweede Kamer applaudisseerde hard voor de woorden van Pechtold.

Opvallend was ook het moment dat Wilders de burgers opriep te protesteren tegen de komst van nieuwe azc's. "Pleeg verzet! Accepteer het niet! Ga naar die asielzoekerscentra of die inspreekavonden bij de gemeente waarop daartoe wordt besloten." Wilders voegde toe dat het met 'democratische, geweldloze' middelen zou moeten.

Vanuit de Kamer werd met ontzetting gereageerd op de bijdrage van Wilders. Tunahan Kuzu van de fractie Kuzu/Öztürk wees naar de fractie van de PVV, en zei: "Daar zitten ze, in vak X, het vak van de xenofoben van de PVV. Het is echt treurig om te zien hoe zij de politiek met hun praatjes besmetten." En Kees van der Staaij, SGP-fractievoorzitter: "Misschien even voor de kijkers thuis: dit zijn nog steeds de Algemene Politieke Beschouwingen voor het jaar 2016. Eerst hoorden zij lijstjes en dan wat geschreeuw, maar het is echt het debat over de hoofdlijnen van het beleid."

'Ophouden met uitnodigen'
De Kamer debatteerde vandaag enkele uren over de vluchtelingencrisis, maar echt nieuws leverde het niet op. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra wil dat zijn partijgenoot Rutte naar de Duitse bondskanselier Angela Merkel stapt om te zeggen 'dat ze eens moet ophouden uitnodigende woorden over vluchtelingen te spreken'. Volgens Zijlstra heeft Merkel met er mede voor gezorgd dat er zoveel asielzoekers naar Europa reizen. Rutte voelt daar niets voor, zei hij vanmorgen. Volgens hem is het in Europa goed gebruik dat de regeringsleiders elkaar niet in het openbaar becommentariëren.

Rutte had donderdagochtend wel telefonisch contact met Merkel over een mogelijke EU-top. Rutte reageerde dinsdag negatief op een voorstel van Merkel om een EU-top te organiseren over de vluchtelingenopvang. Rutte wees erop dat de protesterende Oost-Europese landen - die geen verplicht quotum voor de opvang van vluchtelingen willen - kunnen worden overstemd in EU-overleg van de bewindslieden die verantwoordelijk zijn voor asiel en migratie.

EU-toppen beslissen bij unanimiteit en daar kunnen de dwarsliggers dus niet worden overruled. Het is de bedoeling dat Brussel volgende week dinsdag een besluit neemt over de verplichte herverdeling van 120.000 vluchtelingen over de EU-lidstaten.

Begroting veiligheid en justitie
De premier debatteert naar verwachting tot vanavond laat met de Kamer onder andere over de koopkracht, arbeidsmarkt, klimaat onderwijs en zorg. Interessant wordt nog wat Rutte straks zegt over de begroting van het ministerie van veiligheid en justitie zegt. De voltallige oppositie hekelt de begroting van VVD-minister Ard van der Steur. De partijen willen dat er extra geld gaat naar de politie, het Openbaar Ministerie en de rechtspraak, die gebukt gaan onder grote bezuinigingen.

Een probleem voor het kabinet is ook dat drie omstreden wetsvoorstellen van de minister van veiligheid en justitie (nog) niet zijn aangenomen door de Eerste Kamer, terwijl de bijbehorende bezuinigingen wel zijn ingeboekt in de begroting.
De voltallige oppositie zal vanavond via een motie geld vragen voor veiligheid. Gezien de minderheidspositie in de Eerste Kamer, kan het kabinet de eisen van de oppositiepartijen niet negeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden