Rutte is geslaagd voor de achterban-test

Minister-president Mark Rutte gaf vandaag op een bijeenkomst voor VVD-leden toelichting op het regeerakkoord.  Beeld ANP
Minister-president Mark Rutte gaf vandaag op een bijeenkomst voor VVD-leden toelichting op het regeerakkoord.Beeld ANP

Mark Rutte had zich schrap gezet. Zeven maanden had hij, zo zei hij zelf, “met een paar collega’s in een klein kamertje doorgebracht”, vanavond kwam de ultieme test: of het regeerakkoord de kritiek van de VVD-achterban kon doorstaan.

Op het partijbureau was ervoor gekozen om deze confrontatie te laten plaatsvinden voor Etten-Leur, een doodgewone gemeente zoals er zoveel zijn in Nederland. Een gemeente waar de meerderheid VVD in maart VVD stemde, waar het eigen huizenbezit tegen de zeventig procent ligt en waar relatief veel ouderen wonen. Als ergens een opstand tegen het versneld afschaffen van de hypotheekrente-aftrek zou zijn begonnen, als op één plek in Nederland de achterban woedend met brandende fakkels en rieken naar de VVD zou opmarcheren vanwege het afschaffen van de belastingaftrek voor mensen die hun huis hebben afgelost, dan zou het hier moeten zijn.

Die twee dingen vreesde Rutte. “Ik ben niet blij met de hypotheekmaatregelen. De VVD zou ze niet bedacht hebben”, zei hij in de loop van de avond, toen hij antwoord moest geven op de vraag was welk punt hem het meest pijn had gedaan.

Bleeder

Maar een revolte bleef uit. Pas toen Rutte al een dik uur vragen had beantwoord over verpleegkundigen, leraren, wijkzorg, het persoongebonden budget en de wet op maatschappelijke ondersteuning vroeg een speciaal uit Zeeland overgekomen partijtijger of hij zich wilde verantwoorden voor de ‘boete op het aflossen van je eigen huis’. “Ik ben er ook niet blij mee, maar die aftrek was een bleeder”, zei Rutte. “Dat zou miljarden gaan kosten.” De belofte dat het kabinet maar liefst dertig jaar neemt om de pijn over te verdelen, stelde de vragensteller al gerust.

Zelfs over de verhoging van het lage BTW-tarief van zes naar negen procent kwam geen enkele vraag. Rutte zei nog dat hij wil ‘dat de mensen het ook in hun portemonnee gaan voelen dat het beter gaat’, maar misschien is dat al wel zo. In Etten-Leur was de stemming vijf jaar geleden in iedere geval wel anders, toen Kamerlid Klaas Dijkhof zich namens de VVD op precies dezelfde plek – de aula van een scholengemeenschap- moest verantwoorden voor het invoeren van een inkomensafhankelijke zorgpremie. Notulen van die VVD-avond verhalen over ‘enorme boosheid’ en over ‘vertrouwen dat weer moet worden opgebouwd’.

Groene partij

Dit keer zeiden de partijleden uit Etten-Leur ‘gefeliciteerd’, klaagde een ondernemer dat hij in 20 jaar nog nooit door de Belastingdienst werd gecontroleerd en vroeg iemand “Is de VVD nu opeens een groene partij geworden?” Rutte: “We waren altijd al groen, maar we communiceerden er alleen verdomd slecht over.” Wat veel verschil maakte, vooral bij vragen over zorg, politie en onderwijs, was dat hij dit keer vaak kon zeggen: “We gaan er extra geld in steken.”

Uiteindelijk vroeg Etten-Leur ook naar Ruttes eigen toekomst. Of er echt 24 bewindslieden moesten komen. “Ja”, zei Rutte. “Maar ik heb moeten toegeven dat ik de afgelopen jaren teveel van de mensen heb gevraagd. Ze maakten werkweken van zestig, zeventig uur. Ze zagen er uiteindelijk wel erg vermoeid uit.”

En hoe hij van plan is de broze coalitie van 76 zetels bijeen te houden. “Het is heel krap, maar het is wat het is.”

Lees alles over kabinet Rutte III in ons dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden