Rutte in Irak: De strijd tegen IS, is strijd van de hele wereld

Rutte en manschappen Beeld Judit Neurikn
Rutte en manschappenBeeld Judit Neurikn

Premier Rutte bezoekt de Nederlandse militairen in Irak. Zij trainen lokale strijders in de strijd tegen IS. "Je kunt niet alleen IS proberen te bestrijden, je moet steeds ook nadenken over wat je erna doet," aldus de minister-president.

"Vingers!" verzoekt premier Mark Rutte als hem de verschillende onderdelen worden voorgesteld van de Nederlandse militaire missie in de Koerdische hoofdstad Erbil. Lacherig gaan er wat handen omhoog. Nu weet Rutte wie waarbij hoort.

Het is het eind van een lange dag die begon in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Tientallen militairen hebben zich verzameld in de VIP-room op het vliegveld om hun premier te ontmoeten op zijn eerste bezoek aan Irak. Hun missie is lokale militairen te trainen in de strijd tegen IS.

Rutte neemt er de tijd voor, praat met groepjes manschappen voordat hij weer in het toestel van de Nederlandse luchtmacht stapt voor de reis naar huis. Het bliksembezoek is vooral bedoeld als steunbetuiging aan de militairen, "om te onderstrepen hoe cruciaal hun missie is tegen een vijand die we moeten verslaan." De minister-president benadrukt dat het een strijd is "van de hele wereld, niet alleen van Irak en Syrië."

Herovering Mosoel
Direct na aankomst op Erbil International Airport sprak Rutte met de Koerdische premier Nechirvan Barzani over de voortgang van de herovering van Mosoel, het Iraakse bolwerk van de islamitische organisatie IS, vertelt de Koerdische minister van buitenlandse zaken Falah Mustafa. "En over de uitdaging voor de Koerdische regering om bovenop de financiële crisis, de strijd tegen ISIS en de opvang van meer dan 1,5 miljoen vluchtelingen ook nog te moeten zorgen voor de 500.000 tot een miljoen mensen die Mosoel zullen ontvluchten." De Koerden verdienen meer erkenning voor hun rol, stelt hij.

De slag om Mosoel en nasleep ervan hadden 's ochtends ook op de tafel gelegen bij Rutte's gesprek met de Iraakse premier Haider al-Abadi, en zijn bezoek aan topvrouw Lise Grande van de Verenigde Naties-missie in Bagdad. "Je kunt niet alleen IS proberen te bestrijden, je moet steeds ook nadenken over wat je erna doet. Dat moet je met z'n allen aanpakken," aldus Rutte daarover.

Hartverwarmend
Om te voorkomen dat na het verjagen van IS er een machtsvacuüm ontstaat waarvan milities gebruik kunnen maken, zijn in Irak (ook Nederlandse) organisaties actief om burgers en politici met elkaar te verzoenen en leren samen te werken.

Rutte kreeg tijdens zijn bezoek veel waardering voor de Nederlandse militairen te horen, vertelt hij. "Dat kwam van veel mensen, en dat was echt hartverwarmend." In Bagdad trainen Nederlandse militairen de Iraakse speciale eenheden, in Koerdistan geven ze de peshmerga-troepen een basisopleiding.

Binnenkort moet de Nederlandse regering beslissen of de trainingsmissie opnieuw wordt verlengd, maar Rutte wil geen voorschot nemen op die beslissing. "We zijn onderdeel van een coalitie van 66 landen," antwoordt hij afhoudend, "en ik ben de premier van een team dat erover moet beslissen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden