Rutte II wil met inkomensnivellering de economie op orde brengen
De nieuwe coalitie van VVD en PvdA zet onder het motto 'Bruggen slaan' fors het mes in de zorg, sociale zekerheid en in de rijksoverheid. In totaal bezuinigt Rutte II voor 16 miljard euro op de uitgaven. Dat is 1000 euro per Nederlander, zei Rutte tijdens de presentatie van het regeerakkoord.
Het zullen vooral de hogere inkomens zijn die de maatregelen gaan voelen. De koopkracht voor mensen met een inkomen tot 33.000 euro stijgt met 0,2 procent. Inkomens rond de 100.000 euro gaan er 0,6 procent op achteruit. Daarmee kiest Rutte II voor nivellering, geen liberaal maar een sociaaldemocratisch uitgangspunt. Rutte noemde het verkleinen van de inkomensverschillen dan ook een 'gevoelige concessie'. Samsom sprak juist van een eerlijke verdeling van de rekening.
Zorg
De nivellering is mede het gevolg van diverse inkomensafhankelijke maatregelen, zoals bij de zorgpremies en het eigen risico. In de zorg moeten ook chronisch zieken zelf meer gaan bijdragen en wordt de AWBZ sterk versoberd. Dat moet in totaal een besparing opleveren van 5 miljard euro.
Sociale zekerheid
De sociale zekerheid moet het met 3 miljard minder doen. Naar wens van de VVD wordt het ontslagrecht versoepeld en hebben werklozen minder lang recht op WW. Ook gaat de AOW-leeftijd sneller omhoog.
Openbaar bestuur
Het zo vaak genoemde 'snijden in eigen vlees' krijgt vorm in vergaande hervormingen op gemeente- en provinciaal niveau. Provincies als Noord-Holland, Utrecht en Flevoland moeten fuseren tot landsdelen en gemeenten moeten samengaan totdat zij minimaal 100.000 inwoners hebben. Ook moeten ambtenaren een verlenging van de nullijn slikken.
Woningmarkt
De afgelopen dagen werd een van de belangrijkste maatregelen van Rutte II al bekend; de hervorming van de hypotheekrenteaftrek. Vanaf 2014 zal de belastingaftrek elk jaar met een half procent verminderen, ook voor bestaande gevallen. Het zijn slechts kleine stappen, maar zeer tegen de zin van de VVD die ziet dat het knagen aan de hypotheekrenteaftrek is begonnen. Ook de zwaardere lasten voor werkgevers is slikken voor de VVD.
Ontwikkelingshulp en asiel
De PvdA moest in ruil daarvoor wel een bezuiniging van 1 miljard op ontwikkelingssamenwerking slikken, een uitdrukkelijke wens van de VVD die eigenlijk 3 miljard wilde korten. Wat de PvdA wel binnenhaalde is het kinderpardon voor gewortelde kinderen van asielzoekers.
Onderwijs
De basisbeurs maakt plaats voor een sociaal leenstelsel. Daarnaast is er voor 700 miljoen euro beschikbaar voor investeringen in het onderwijs en is er extra geld om het niveau van onderwijspersoneel te verhogen.
Natuur en milieu
Het duurzame energiebeleid wordt met een investering van 400 miljoen ambitieus en realistisch genoemd. In 2020 moet 16 procent van de energie duurzaam zijn opgewekt. Het streven is om in 2050 internationaal volledig op duurzame energie te draaien. Energiebesparing krijgt prioriteit en het kleinschalig, duurzaam opwekken van (zonne-)energie waarvoor geen rijkssubsidie wordt ontvangen, wordt fiscaal gestimuleerd.
Tegenover de talrijke bezuinigingen staan lastenverlichtingen. De loonbelasting daalt waardoor werkenden per maand netto meer overhouden. Het hoogste tarief, vanaf 56.000 euro per jaar, daalt van 52 procent naar 49 procent. De derde schijf, van 33.000 tot 56.000 euro, gaat van 42 naar 38 procent. De arbeidskorting neemt toe met een bedrag dat tot 2017 oploopt tot 500 euro.
undefined