Rutte II: Snuf, Snuitje en de minister van lege dozen

Zestien jaar geleden stond op deze plek in de krant een zorgelijk bericht. De auteurs van de rubriek Q-Mail - een voorganger van Plein 2 - stelden teleurgesteld vast: steeds minder politici hebben een bijnaam. Als mogelijke oorzaak werd de vlakheid van het politieke bedrijf van destijds genoemd. Personen kregen daardoor 'nauwelijks reliëf'. Hoe is dat nu? Oordeelt u zelf:

De Dikke van Baalen: een ietwat kinderachtige benaming voor de VVD-europarlementariër Hans van Baalen, afgelopen weekend nog op het SP-congres aangehaald door senator Tiny Kox. Ondernemer Erik de Vlieger zei eerder: "De Dikke van Baalen? Dat is een woordenboek vol met retoriek."

De Machiavelli van Hilversum: niemand minder dan Jan Nagel. Luisterde destijds ook naar de naam 'de Raspoetin van de PvdA'. Na de scheuring binnen 50Plus, eerder dit jaar, verweet Tweede Kamerlid Norbert Klein hem 'Oekraïense praktijken' en repte voorts van 'Nagelchenko'.

De Annie Lennox van het Binnenhof: toegegeven, staatssecretaris Wilma Mansveld heeft wel iets weg van de Eurythmics-zangeres. Maar de kenners van Portugese volksmuziek weten beter. Mansveld lijkt toch echt meer op de Fado-artiest Mariza.

Dirty Harry: het was bedoeld als onschuldige opmerking, bezwoer Harry van Bommel. Daarna volgden alsnog excuses. Het SP-Kamerlid had in 2009 niet tegen een medewerkster van de Nederlandse ambassade in Jordanië moeten zeggen dat ze er sensational uitzag.

Roestige Rita: je kunt als VVD-minister nog zo stellig beweren dat je een stevig, rechts asielbeleid voert en dat je trots bent op je bijnaam 'IJzeren Rita', maar als je via de achterdeur een recordaantal keer gebruikmaakt van je speciale bevoegdheid om afgewezen vreemdelingen alsnog een verblijfsvergunning te geven, dan blijkt de werkelijkheid toch iets anders te zijn. Verdonk was vriendelijker voor asielzoekers dan menigeen denkt.

De Sheriff uit Slotervaart: geuzennaam voor Ahmed Marcouch, toen hij als stadsdeelvoorzitter met harde hand de jongeren uit Amsterdam-Slotervaart aanpakte. Is inmiddels PvdA-Kamerlid.

Kim Em-il: een verwijzing naar de communistische wortels van de SP en de fractievoorzitter in de Tweede Kamer Emile Roemer. Ook zijn voorganger werd op soortgelijke wijze aangesproken: Jan Maorijnissen.

De Rode Ingenieurs: zo noemden Diederik Samsom, Jeroen Dijsselbloem en Staf Depla zichzelf, ruim tien jaar geleden, toen de jonge PvdA'ers het Binnenhof wilden veroveren. Dat is nogal gelukt.

Kereltje Pechtold: columnist Jan Blokker kende de kracht van herhaling. Hij omschreef Alexander Pechtold in 2005 zo vaak als 'kereltje Pechtold', dat het als vanzelf een begrip werd. Felix Rottenberg maakte er 'ventje Pechtold' van. Intussen heeft het 'kereltje' de ene na de andere verkiezingsoverwinning geboekt. De 'schaduwpremier' zou een betere bijnaam zijn. Of 'Alexander de Grote'.

Snuf en Snuitje: ook wel bekend als het VVD-crimefighters-duo Ivo Opstelten en Fred Teeven. Opstelten heeft overigens vele bijnamen: Ollie B. Bommel, burgemeester Dickerdak, Giuliani aan de Maas. Rotterdammers kennen hem ook als Oppie. En zijn opvolger Ahmed Aboutaleb heet Appie.

De Tefalpremier: problemen glijden van Mark Rutte af. De minister-president oogt immer ontspannen en optimistisch. Uitstekende anti-aanbaklaag.

Minister van Lege Dozen: of minister van Feesten en Partijen, zoals u wilt. Een pijnlijke titel voor Ronald Plasterk, die weinig klaarspeelt op zijn departement. Maar hij blijft de stemfie toestaan. Dat dan weer wel.

De Destructieve Drie: een heerlijk allitererende benaming, laat dat maar aan bedenker Geert Wil ders over. Die Drie, dat zijn D66, ChristenUnie en SGP, de partijen die het kabinet in leven houden. Ook gehoord: de neppositie. Partijen die het kabinet weigeren te steunen (SP, PVV) krijgen weer een ander verwijt: hangmat-oppositie. Het is ook nooit goed.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden