Brand

Rutte: idiotie van in brand steken 5G-zendmasten moet stoppen

De bekabeling van een zendmast voor mobiele netwerken is zwaar beschadigd geraakt door brand. Beeld ANP
De bekabeling van een zendmast voor mobiele netwerken is zwaar beschadigd geraakt door brand.Beeld ANP

Premier Mark Rutte smeekt actievoerders te stoppen met het in brand steken of onklaar maken van 5G-zendmasten. Er zijn al veertien zendmasten in brand gestoken, de laatste vrijdag in Spijkenisse. “Deze gekte moet stoppen. De gevolgen kunnen letterlijk een zaak van leven of dood zijn, omdat noodoproepen niet meer mogelijk zijn in een bepaald gebied.”

Als masten uitvallen door brand kunnen 112-oproepen niet meer worden gedaan in het gebied. Ook kan het gebeuren dat de hulpdiensten daardoor niet meer met elkaar kunnen communiceren. Vorige week noemde minister Ferd Grapperhaus van justitie het in brand steken van zendmasten een “aanval op onze hulpdiensten en daarmee onze samenleving”.

Het motief van de brandstichtingen is onduidelijk. Op internet circuleren complottheorieën dat het 5G-netwerk netwerk wordt gebouwd als onderdeel van een geheim plan om het coronavirus te verspreiden. In een grote anti-5G-facebookgroep met 33.000 leden wordt het stichten van brand in zendmasten aangemoedigd en verheerlijkt, meldt ‘Hart van Nederland’.

In de facebookgroep zijn reacties te lezen als: ‘Alles wat met 5G te maken heeft, in de brand ermee’, ‘Goedzo’ en ‘Yes Yesss! The fire rises”’ Eerder waren er ook actievoerders die tegen de zendmasten protesteerden uit zorgen over de straling van antennes. In facebookgroep Wij willen geen 5G Nederland delen mensen foto’s van plaatsen waar 5G-zendmasten zouden staan.

Lees ook:

Alles wat je wilt weten over virustesten, in zeven vragen

Testen, testen, testen, zei de Wereldgezondheidsorganisatie al weken geleden. Minister Hugo de Jonge egt het sinds begin april ook. Nu testen we ruim 5000 mensen per dag, maar op grote schaal testen blijkt nog niet zo simpel. Zeven vragen over testen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden