Rutte I wil snijden in uitkeringen

Een werkzoekende in een vestiging van UWV Werkbedrijf in Rotterdam. (ANP) Beeld
Een werkzoekende in een vestiging van UWV Werkbedrijf in Rotterdam. (ANP)

VVD, PVV en CDA onderhandelen serieus over het samenvoegen van de verschillende regelingen voor mensen zonder (voldoende lonend) werk. Dat bevestigen verschillende bronnen rond het overleg. Er is nog geen overeenstemming over deze hervormingen.

De VVD wil het liefst af van de bijstand, wajong en de sociale werkvoorziening. Ook het CDA wil vergaand hervormen. De PVV heeft grote moeite met grootschalige aanpassingen. Een vereenvoudiging kan forse besparingen opleveren, maar gaat ten koste van mensen met een arbeidshandicap voor wie nu goede regelingen bestaan. De PVV zou met dat laatste grote moeite hebben.

Mark Rutte schreef al in 2006 dat de bijstand op termijn helemaal zou moeten verdwijnen. Alleen arbeidsongeschikten zouden wat hem betreft nog op een uitkering kunnen rekenen. Nu wil zijn partij een geheel herziene voorziening met een werkplicht voor iedereen.

Het CDA heeft nooit gepleit voor afschaffen van de bijstand maar wil wel de verschillende uitkeringen voor mensen die niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen uniformeren – en daarmee voor een deel versoberen.

Ook over de WW is een groot verschil van inzicht tussen enerzijds VVD en CDA en anderzijds de PVV. VVD en CDA willen WW-geld inzetten om mensen aan ander werk te helpen en de WW-duur fors inkorten.

De PVV wil dat niet. De WW-potten stromen snel leeg nu werknemers sinds 2009 geen premie meer betalen.

Verwacht wordt dat de partijen het ergens volgende week eens worden over een coalitie- en een gedoogakkoord. Daar zouden weinig grote hervormingen in zitten. In de sociale zekerheid en de zorg houdt vooral de PVV hervormingen tegen, VVD en CDA willen geen grootscheepse veranderingen in de woningmarkt.

Hoewel de onderhandelaars nog altijd optimistisch zijn over de uitkomst, moeten er op de valreep nog wat grote knopen worden doorgehakt. Zowel over de hoogte van de AOW-leeftijd, als over de kosten van de exploderende ouderenzorg, als over het veiligheidsbeleid.

Bij het ministerie van financiën en het Centraal Planbureau wordt druk gerekend om de onderhandelingspartijen te laten weten welke gevolgen hun keuzes hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden