Rutte houdt terecht de deur open voor Zuid-Europees talent
We zouden in de zuidelijke landen van Europa moeten werven voor de vacatures die we in eigen land niet vervuld krijgen, suggereerde premier Rutte vorige week. Het kwam hem her en der op kritiek te staan, maar hij heeft gelijk.
Rutte deed zijn suggestie na afloop van de topbijeenkomst die de Duitse bondskanselier Merkel vorige week had belegd. Een enigszins merkwaardige bijeenkomst, want een week voordien hadden de Europese regeringsleiders in Brussel al over hetzelfde onderwerp gesproken. Bovendien is Duitsland op dit moment geen voorzitter van de Europese Unie, dat is Ierland. En het is ook niet het land met de hoogste jeugdwerkloosheid; van de Duitse jongeren is 4 procent werkloos, terwijl in Griekenland en Spanje meer dan de helft van de jongeren zonder baan zit, en in Italië en Portugal bijna 40 procent.
Merkel kreeg in eigen land het verwijt de werkloze Europese jongeren te gebruiken voor politiek vertoon, met het oog op de komende Bondsdagverkiezingen. Dat verwijt is niet terecht; Merkel en haar Bondsregering tonen zich al veel langer bezorgd over de jeugdwerkloosheid, en kijken daarbij niet alleen naar de eigen jeugd maar naar heel Europa.
Achilleshiel
Als er in een flink deel van Unie een generatie opgroeit die geen enkel uitzicht heeft op werk, is dat niet alleen een probleem voor die jongeren en voor die landen, maar voor heel Europa. De kenniseconomie die Europa wil zijn, kan het zich niet veroorloven een generatie hoogopgeleiden te zien verdwijnen.
Gebrekkige arbeidsmobiliteit is de achilleshiel van de Europese economie. Er zijn wel mensen die over de grens gaan kijken, als er in eigen land geen werk is. Maar Europa is ook een verzameling taal- en cultuurbarrières, waarin dat niet altijd gemakkelijk is.
Als we de suggestie van premier Rutte in dit licht mogen zien, is er vooruitgang. Nederland is bij iedere uitbreiding van de EU bevreesd voor een nieuwe golf laaggeschoolden. En kenniswerkers werden tot nu toe zo weinig vriendelijk onthaald, dat Nederland geen populaire bestemming is voor hoogopgeleiden.
In een periode waarin de eigen werkloosheid oploopt, is de verleiding groot om de deur eerder dicht te doen dan open. En natuurlijk is het goed om te kijken hoe werklozen hier geschikt kunnen worden voor de vacatures die er zijn. Maar daarbij moet het perspectief van de Europese arbeidsmarkt in het oog worden gehouden én dus de jonge talenten die elders beschikbaar zijn.