Rutte: Het klimaatakkoord gaat langer duren

Premier Mark Rutte staat de pers te woord na afloop van de ministerraad. Beeld ANP

Het kabinet heeft meer tijd nodig om tot een definitief klimaatakkoord te komen. Volgens premier Mark Rutte is de eerder gestelde deadline van 26 april ‘een tikje ambitieus’. Hij verwacht dat er uiterlijk begin juni een definitief akkoord ligt dat duidelijk maakt hoe het kabinet de CO2-uitstoot gaat verminderen

Rutte weerspreekt dat er binnen de coalitie onenigheid is over de klimaatplannen. “Maar dit is niet alleen politiek, maar ook technisch een ingewikkeld onderwerp”, zegt de premier. “Deze plannen moeten dertig jaar mee. Als we het slim doen kunnen we hier extra groei uithalen. Maar dan moeten we geen fouten maken.” Het kabinet wacht nog op de doorrekeningen van de door de PvdA en GroenLinks voorgestelde vlakke CO2-taks, die momenteel bij het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) liggen.

Het definitieve klimaatakkoord werd vorige zomer al verwacht. Na enkele conceptversies volgde in december een voorlopige schets. Een week voor de verkiezingen presenteerde de het PBL en het Centraal Planbureau de doorrekeningen voor de klimaatplannen, waaruit bleek dat de beoogde CO2-reductie met 49 procent in 2030 niet werd behaald. Bovendien kwamen de kosten voor de energietransitie in onevenredige mate bij de burger terecht. Om deze negatieve effecten te corrigeren presenteerde de coalitie een serie aanvullende maatregelen, waaronder een verlaging van de energierekening en een ‘verstandige’ CO2-belasting voor bedrijven.

Over die CO2-taks was de afgelopen week veel discussie. GroenLinks-voorman Jesse Klaver verweet het kabinet dat het wel met het bedrijfsleven sprak over hoe die belasting vormgegeven kon worden, maar dat hij niet werd gevraagd om mee te praten. Steun van de oppositie is noodzakelijk om het klimaatakkoord ook door de Eerste Kamer te krijgen. Klaver is bang dat het kabinet kiest voor een beperkte CO2-taks, in plaats van de vlakke belasting die hij voorstelt. “Er is nog niets besloten”, zei Rutte. “Die man was helemaal in paniek om niets.” De premier benadrukt dat het geen zin heeft te praten met GroenLinks en PvdA zolang het PBL het effect van hun plannen nog niet heeft berekend.

Lees ook: 

GroenLinks rekende zich te vroeg rijk met CO2-heffing

Rond de meest symbolische maatregel in het klimaatakkoord, de CO2-heffing, is aan het Binnenhof een felle strijd ontstaan.GroenLinks dacht zijn zin te krijgen, maar heeft zich te vroeg rijk gerekend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden