Commentaar

Rutte heeft de politiek en de VVD een slechte dienst bewezen

Een verkiezingsposter van de VVD voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.Beeld VVD

Wie vraagtekens plaatst bij de onafhankelijkheid van de politiek kan helaas geen ongelijk gegeven worden. 

Nu een beslissing van de top van het Nederlands-Britse Unilever om niet alleen in Rotterdam nog een hoofdkantoor aan te houden onmiddellijk leidde tot de aankondiging dat de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting wordt heroverwogen, kan niemand twijfelaars kwalijk nemen daar tussen een verband te zien.

De oppositie probeerde een jaar lang aan te tonen dat Rutte de dividendbelasting slechts wilde afschaffen op dringend verzoek van Shell en Unilever. De argumenten waren overtuigend, maar Rutte en zijn coalitie bleven ontkennen. Om in minder dan een dag de verdenking beslissend aan te wakkeren.

Het dossier afschaffing dividendbelasting is een verschrikkelijk dossier. Coalitiepartijen van de VVD lieten in alle openhartigheid weten het voorstel alleen maar te hebben aanvaard om een derde kabinet-Rutte mogelijk te maken. ChristenUnie en D66 bewezen daarmee het aanzien van de politiek geen dienst, maar wat er vrijdag gebeurde tart elke beschrijving. Hier zijn helaas niet alleen de reputatie van de VVD en Mark Rutte in het geding. Dat mag beide zwaar worden aangerekend.

Onzalig

Unilever toonde vrijdag aan dat de aan- of afwezigheid van zoiets als een belasting voor de aandeelhouders niet doorslaggevend is voor het nemen van strategische vestigingsbeslissingen. Nu de zaak volgens een aankondiging van Rutte wordt heroverwogen, zou dat een belangrijk gegeven moeten zijn voor het kabinet.

Beslissingen over vestigingsplaatsen worden genomen op grond van tal van overwegingen. Het opleidingsniveau van de lokale bevolking bijvoorbeeld, of de betrouwbaarheid van de lokale overheid. In dat soort zaken investeren en streven naar verbetering is nimmer weggegooid geld.

Daarvoor is, nu de dividendbelasting vrijwel zeker blijft bestaan, 1,9 miljard euro beschikbaar. Daarvan moet wel het deel worden afgetrokken dat via belastingverhogingen door het bedrijfsleven had moeten worden opgebracht. De beslissing om het midden- en kleinbedrijf aan te slaan voor het afschaffen van de dividendbelasting was al onzalig, maar nu dit niet doorgaat is het niet meer dan logisch dat ook dat niet doorgaat.

Om de onafhankelijkheid van de politiek na deze onverkwikkelijke gang van zaken te herstellen, zou het kabinet bovendien de raad van de directeur van het Centraal Planbureau ter harte kunnen nemen. Het kabinet, aldus Laura van Geest, zou meer kunnen doen tegen belastingontwijking door grote bedrijven. Er ligt dus een kans voor open doel.

In het commentaar leest u de mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees ook: 
Advocaat-generaal verscheurt laatste argument voor afschaffing dividendbelasting

Net nu het kabinet gaat heroverwegen om de dividendbelasting af te schaffen, vervalt ook een belangrijk juridisch argument. De duizenden rechtszaken die buitenlandse beleggingsfondsen hebben aangespannen om die heffing terug te vorderen, maken namelijk geen kans. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden