Rutte: Gezond werken kan ook met minder regels

AMSTERDAM - Staatssecretaris Rutte (sociale zaken) wil drastisch snijden in het aantal voorschriften voor veiligheid en gezondheid op het werk. De arbodiensten en werkgeversorganisaties zijn het met hem eens. Volgens de vakbonden loopt Rutte te hard van stapel.

De Arbowet heeft zijn nut gehad. Die heeft werknemers en werkgevers ervan bewust gemaakt dat goede arbeidsomstandigheden in hun eigen voordeel zijn. Nu kunnen allerlei minder belangrijke regeltjes de prullenbak in, reageerde directeur T. Schoenmakers van de Brancheorganisatie Arbodiensten (BOA) op het plan van staatssecretaris Rutte.

,,Je kunt ook te veel willen vastleggen'', zegt veiligheidskundige T. van Wiefferen van ArboNed, de op een na grootste arbodienst. Hij deelt niet de vrees van de vakbonden dat het loslaten van regelgeving ten koste gaat van de veiligheid van werknemers. ,,Een werkgever heeft er alle baat bij dat zijn personeel onder goede arbeidsomstandigheden werkt. Wanneer er meer ruimte is voor eigen invulling door de werkgever en arbodeskundige, zijn werknemers de eersten die profiteren.''

Gezond werken kan goed met minder regels, zegt ook Schoenmakers. ,,Veel voorschriften leiden af van waar het echt om gaat. Er zijn bijvoorbeeld regels over hoeveel daglicht er moet komen of hoe hoog bureaus moeten zijn. Onzin. Het gaat er veel meer om hoe het werk is georganiseerd. Wat veroorzaakt ziekteverzuim en wat houdt dat tegen'', aldus Schoenmakers.

Volgens FNV is een halvering van de regels zoals Rutte aankondigde onmogelijk. ,,Zijn uitspraken zijn ondoordacht'', aldus arbo-deskundige W. van Veelen van de vakcentrale. ,,Als hij een halvering van de regels wil, moet Nederland daarvoor ook 30 tot 40 procent van de Europese normen overboord gooien.''

Rutte stelt voor een onderscheid te maken tussen omstandigheden met hoge en lage risico's. Voor hoge risico's, zoals in de zware industrie, blijven regels nodig. Over zaken, zoals het aantal wc's, kunnen vakbonden en werkgevers zelf afspraken maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden