Rutte: Geen handreiking aan Tsipras

Kabinet wil wel 'samenwerking met Griekenland'. Meerderheid Kamer steunt nieuwe onderhandelingen.

Met opgestroopte mouwen gaat premier Rutte vandaag naar het Europees overleg over Griekenland. Wat hem betreft kan zijn collega Tsipras daar 'niet met een flutverhaal aankomen' en zullen de eisen die Europa stelt eerder harder dan zachter zijn.

De Kamer schortte gisteren het zomerreces op om te praten over de gevolgen van de uitslag van het referendum in Griekenland. Net als in Athene en in Brussel lag in Den Haag de vraag op tafel hoe het nu verder moet. Rutte gaf niet aan wat de Grieken precies moeten doen. "Ik ga niet via u onderhandelen."

Jeroen Dijsselbloem, minister van financiën en voorzitter van de eurogroep, loste vorige week al een schot voor de boeg door erop te wijzen dat een keuze van de bevolking voor 'nee' betekent dat het 'zeer de vraag is of er nog een basis is voor de Grieken in de eurozone'.

De Grieken moeten wat hem betreft vandaag door de bocht. Als de uitslag van het referendum betekent dat alle maatregelen die tot nu toe zijn voorgesteld opnieuw worden afgewezen, wordt het 'buitengewoon moeilijk' om Griekenland in de euro te houden. "We horen hoe Tsipras nu verder wil", zei hij tegen de Kamer.

Het kabinet liet de Kamer gisteravond in een brief weten te streven naar een 'geloofwaardige oplossing' en 'samenwerking met Griekenland'. Een meerderheid steunt nieuwe onderhandelingen. Ook de VVD, hoewel die partij het 'volstrekt theoretisch' acht dat de Grieken alsnog akkoord gaan met Europese voorstellen. VVD-Europarlementariër Hans van Baalen opperde zondag al dat het land de euro vaarwel moet zeggen.

Doe het uiterste om de Grieken in de euro te houden, menen PvdA en D66. Het CDA vindt dat een soepeler houding onredelijk zou zijn tegenover andere Europese regeringen die wel de uitgaven binnen de perken hielden. De SP en GroenLinks denken evenwel dat Europa te veel heeft gevraagd en dat een handreiking nodig is. Voor ChristenUnie en SGP is het over en uit; zij menen dat een gecontroleerd vertrek uit de euro het beste is.

Volgens Dijsselbloem staat de geloofwaardigheid van de eurozone op het spel. Hervormen en bezuinigen, er zit niks anders op, betoogde Rutte. Een harde aanpak is in zijn ogen extra nodig omdat de economische situatie is verslechterd; de banken zijn dicht. "Nee, we zijn niet bereid tot een handreiking. De Grieken hebben vijf maanden lang lopen schoppen en schreeuwen en weigerden maatregelen te nemen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden