Rutte: Geen enkele druk op Wilders gelegd om cartoonwedstrijd af te blazen

null Beeld AFP
Beeld AFP

Met het besluit om zijn cartoonwedstrijd af te blazen lijkt PVV-leider Wilders aan te geven dat hij zichzelf toch grenzen oplegt in zijn vrijheid van meningsuiting.

Die grens vormt de veiligheid van andere mensen, die gevaar liepen door de dreigementen van extreme moslims, zoals Wilders donderdagavond laat in een verklaring liet weten. Vooralsnog lijkt de woede over zijn initiatief in met name Pakistan bedaard.

Premier Mark Rutte benadrukte vrijdag dat er bij Wilders op geen enkele manier op is aangedrongen zijn initiatief af te blazen. Wilders riep dit voorjaar een cartoonwedstrijd uit over de profeet Mohammed, die in november geëxposeerd zouden worden op het Binnenhof, op de besloten afdeling van de 20-koppige PVV-fractie.

De overheid mag iemands vrijheid van meningsuiting inperken, als de openbare orde en veiligheid in het geding is. Rutte gaf al eerder aan dat het kabinet nooit van plan is geweest de wedstrijd te verbieden, ondanks de grote onrust die het in met name Pakistan veroorzaakte. Nederlanders in die regio moesten zeer voorzichtig zijn en militairen in Afghanistan mochten hun kazernes niet uit na doodsbedreigingen van de taliban. In Nederland werd deze week een Pakistaanse man gearresteerd die in een filmpje op Facebook een doodsbedreiging had geuit tegen Wilders.

Onrust gesust

"De wet laat heel veel toe. De vrijheid van meningsuiting, alsook de vrijheid van geloofsovertuiging, zullen we altijd uitdragen", zei Rutte vrijdag. Of het besluit van Wilders desondanks verstandig is geweest, wilde de premier niet zeggen. "Ik neem er kennis van en heb er begrip voor."

Daarmee lijkt de onrust die het cartoonplan veroorzaakte, voorlopig gesust. Het is nog niet bekend of de Nederlandse missie in Afghanistan het werk al heeft hervat. Defensie wil de situatie eerst onderzoeken. Of de afgelaste handelsmissie naar Pakistan alsnog doorgaat in november is ook nog niet bekend.

De Pakistaanse minister van buitenlandse zaken claimde het afblazen in een tweet als een 'grote morele overwinning van de wereldwijde moslimgemeenschap'. Geert Wilders liet de Pakistaanse regering per tweet weten dat hij nog niet klaar is en 'de barbarij op vele andere manieren zal onthullen'.

De protestmars van aanhangers van de extremistische conservatieve partij Tehreek-i-Labbaik Pakistan (TLP) naar de Nederlandse ambassade eindigde donderdagnacht in een uitbundig feest.

Lees ook:

Het duurde even, maar Wilders heeft het kippenhok weer eens ontregeld
Geert Wilders heeft het opnieuw voor elkaar. Het lijkt er op dat hij en zijn adviseurs het zomerreces hebben gebruikt om iets te bedenken om het gebrek aan media-aandacht van de laatste tijd voor zijn persoon, de PVV en zijn queeste tegen de islam te doorbreken.

'Het kabinet had moeten ingrijpen in de crisis rond de cartoonwedstrijd'
Politicoloog Joop van Holsteyn vraagt zich na de spanning rond de omstreden cartoonwedstrijd van Geert Wilders af waarom het kabinet zo stil bleef.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden