update

Rutte geeft 'allerzwaarste signaal' af aan Turkije

De Turkse minister van buitenlandse zaken Mevlut Cavusoglu was gisteren nog in Duitsland. Beeld EPA

Premier Rutte spreekt harde taal over het plan van de Turkse minister van buitenlandse zaken Mevlüt Cavusoglu om zaterdag toch naar Nederland te komen om de Turkse gemeenschap toe te spreken. “Kom niet!”, zei hij. Volgens Rutte is die oproep 'tussen bondgenoten zo’n beetje het allerzwaarste signaal dat je kunt afgegeven’.

Na een Europese vergadering in Brussel verklaarde de minister-president dat hij niet wil dat er een toespraak komt met veel Turken. “Ik begrijp dat er mensen zijn die zeggen dat je hem in de boeien moet slaan. Dat gaan wij dus niet doen. Als hij komt, krijgt hij geen auto met chauffeur of verdere ondersteuning.” Een speech vanuit of bij het Turkse consulaat wil Rutte verhinderen, zei hij tegen de NOS. “Dan zorgen wij ervoor dat niemand daar kan staan.”

Minister Bert Koenders van buitenlandse zaken telefoneerde donderdag met Cavusoglu. Maar uit niets blijkt dat de Turkse regering van plan is Europese campagnebijeenkomsten af te zeggen. Daarmee loopt de spanning tussen Turkije en Europese landen, waaronder Nederland, over de campagne rond de Turkse grondwetswijziging hoog op.

Niet welkom in Rotterdam

Volgens Mustafa Aslan, die namens de Nederlandse tak van de AKP de ja-campagne voor het referendum van 16 april aanvoert, zal Cavusoglu zaterdag hoe dan ook naar Nederland komen. De organisatoren zijn op zoek naar een plek buiten Rotterdam, waar hij oorspronkelijk zou spreken, maar niet welkom is.

De afwijzende houding van Nederland zijn voor de Turkse minister reden om juist wél naar Nederland te komen, zegt Aslan. Eerder op de dag had Cavusoglu aangeboden om Nederland na de verkiezingen van 15 maart te bezoeken, als het kabinet dat vriendelijk zou vragen. Aslan: “Rutte zei dat het bezoek van de minister onwenselijk is voor én na de verkiezingen. Daarna heeft de minister besloten alsnog te komen.”

Eerder deze week kondigde Cavusoglu aan in Rotterdam te spreken. Maar de eigenaar van het zalencentrum waar hij naartoe zou komen wilde zijn ruimte niet langer ter beschikking stellen.

De Turkse minister van buitenlandse zaken, Mevlut Cavusoglu. Beeld EPA

Spanningen

Burgemeester Ahmed Aboutaleb zei dat áls er een andere locatie in zijn stad komt, hij de bijeenkomst waarschijnlijk zal verbieden. Hij vreest dat het bezoek van de minister de spanningen tussen voor- en tegenstanders van Erdogan binnen de Turkse gemeenschap in Rotterdam aanwakkert.

Donderdag stuitte ook een ander Turks bezoek op lokale bezwaren, toen bekend werd dat de minister voor gezinszaken Fatma Kaya vandaag in Hengelo wilde spreken. Enkele uren later maakte de gemeente bekend dat de zaalverhuurder zijn medewerking introk. Ook in Wehl (bij Doetinchem) is zij niet welkom. Waarschijnlijk komt ook zij alsnog, zegt Aslan, maar voorlopig is hij nog in afwachting van een schriftelijke afwijzing van beide gemeenten.

De ministers zullen niet spreken in het Turkse consulaat in Rotterdam, zegt organisator Aslan. Daarmee werd rekening gehouden, omdat Cavusoglu dinsdagavond in Hamburg uitweek naar het consulaat. In de Duitse stad werd het zalencentrum waar hij oorspronkelijk zou spreken op het laatste moment gesloten wegens problemen met de brandveiligheid. Aslan: “We verwachten enkele honderden toehoorders. Die passen niet in het consulaat, daarom zijn we op zoek naar een grote zaal, buiten Rotterdam.”

Omstreden referendum

Rutte herhaalde donderdag het eerdere bezwaar dat de Turkse regering voor een, in eigen land controversieel, standpunt opkomt. Het referendum in Turkije gaat over uitbreiding van de bevoegdheden van president Erdogan. Rutte vindt het problematisch dat Ankara de Turkse Nederlanders als Turkse staatsburgers beschouwt. Ook de standpunten die Cavusoglu wil verkondigen staan Rutte niet aan. "Het gaat hier om een referendum waarmee Turkije verder afdrijft van de democratie."

Een ander bezwaar van Rutte is dat Cavusoglu Geert Wilders een fascist noemde. "Hij bemoeit zich met Nederlandse binnenlandse aangelegenheden. Dat is volstrekt ongebruikelijk tussen beschaafde landen." Eerder zei Cavusoglu dat Nederland tegen zijn bezoek is uit vrees dat Wilders er electoraal voordeel uit haalt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden