Update

Rutte gaat langer onderhandelen over Oekraïneverdrag

Premier Rutte, vrijdag bij de persconferentie na de ministerraad.Beeld ANP

Het kabinet neemt 'in het landsbelang' langer de tijd om een oplossing te zoeken voor het Oekraïneverdrag, ook al is er geen deal met de oppositie. Dat hebben premier Mark Rutte en minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) de Tweede Kamer vandaag laten weten. Rutte wil nu in Europa dooronderhandelen tot de Europese Top op 15 en 16 december.

Rutte schrijft in een brief aan de Kamer 'mogelijkheden' te zien om in Europa een juridisch bindende oplossing te vinden die kan worden goedgekeurd door de Europese regeringsleiders en door de Eerste en Tweede Kamer in Nederland. Een dergelijke uitkomst is 'realistisch', aldus Rutte. "Als het lukt om tot een goed onderhandelingsresultaat te komen in Brussel dan heb ik het vertrouwen dat het ons uiteindelijk ook lukt om ook in die Kamers een meerderheid te krijgen."

De Tweede Kamer had Rutte opgedragen om uiterlijk 1 november (morgen) te laten weten wat hij zou gaan doen met de uitslag van het Oekraïnereferendum. Vrijdag had een getergde Rutte in een persconferentie de oppositie nog gesmeekt om steun, zodat hij in Europa verder kan onderhandelen. Die steun denkt hij dus nu gevonden te hebben.

Cruciaal voor de onderhandelingen in Nederland is de opstelling van het CDA in de Senaat. Mede daarom zocht Rutte gisteren contact met Elco Brinkman, CDA-fractievoorzitter in de Eerste Kamer. De minister-president hoopt dat CDA-senatoren een andere afweging maken dan hun partijleider Buma en net als hij menen dat tekenen van het verdrag, met alle toegevoegde verklaringen, goed is voor de Oekraïne, de eenheid in Europa en de internationale positie van Nederland.

Het CDA is voor het verdrag met Oekraïne, en tegen een raadgevend referendum, dus inhoudelijk is er geen probleem. Maar Sybrand Buma wilde toch dat het verdrag niet wordt ondertekend. Want als er is besloten om een referendum te houden, moet de uitslag worden gerespecteerd, vindt hij. En het CDA meent dat Rutte eerst met de andere Europese landen een akkoord moet bereiken dat kan worden voorgelegd aan het Nederlandse parlement. Daarna wil Buma pas beslissen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden