Rutte: Friese verkiezingen geen graadmeter

'Het gaat hier echt om de lokale thema's', aldus premier Mark Rutte Beeld getty

Friesland waant zich de komende week even het democratische centrum van Nederland. In drie Friese gemeenten worden vervroegde gemeenteraadsverkiezingen gehouden. In Leeuwarden, Heerenveen en de Friese Meren wordt op dit moment volop campagne gevoerd.

Landelijke kopstukken van alle partijen nemen de verkiezingen serieus. Diederik Samsom (PvdA) , Alexander Pechtold (D66) en Arie Slob (ChristenUnie) gingen allemaal de straat op om lokaal campagne te voeren. Ook premier Mark Rutte (VVD) mengde zich in de verkiezingsstrijd. 'Ik vind het leuk om de lokale afdelingen te komen helpen door aanwezig te zijn'', zegt Rutte, die de provincie op woensdag bezocht en er dit weekend weer terug komt om campagne te voeren. De premier ziet de verkiezingen in Friesland niet als een graadmeter voor het beleid dat momenteel in Den Haag wordt gevoerd. 'Het gaat hier echt om de lokale thema's'', aldus Rutte.

Eén van deze thema's is het dorpenbeleid van de nieuw te vormen gemeenten. De gemeente Leeuwarden krijgt er een groot stuk grond van de voormalige gemeente Boarnsterhim bij. In veel Friese kleine dorpen zijn veel vragen wat een stadsgemeente als Leeuwarden hen te bieden heeft. 'Ik ben daar wel positief over'', zegt Otto van der Meulen van het dorpsbelang in Reduzum. Het dorpje telt ongeveer duizend inwoners en wordt straks afhankelijk van de grillen van het gemeentebestuur in Leeuwarden. 'Ik heb meer vertrouwen in Leeuwarden dan in de gemeente waar ik nu woon', zegt Van der Meulen. Boarnsterhim heeft sinds 2009 een zogenaamde artikel 12-status. Dit betekent dat de gemeente onder toezicht van het Rijk staat en er weinig geld is om projecten van de grond te krijgen.

Van der Meulen heeft weinig op met de landelijke politici die de laatste tijd veel in Friesland zijn. 'Rutte probeert ons met zijn charme in te pakken'', zegt de voorzitter van het dorpsbelang. 'Op andere momenten weten ze Friesland ook niet te vinden'', aldus de voorzitter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden