CommentaarVakbeweging

Rutte en werkgeversvoorman De Boer hebben boter op het hoofd in loondiscussie

Mark Rutte passeert Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW die de pers te woord staat.Beeld ANP

De discussie tussen minister-president Mark Rutte en werkgeversvoorman Hans de Boer mag een discussie zijn tussen twee heren, het zijn wel heren met boter op hun hoofd.

Rutte riep vorig weekeinde op een partijbijeenkomst werkgevers en werknemer op in cao’s loonstijgingen af te spreken. Het gaat beter met Nederland maar de ‘hardwerkende Nederlander’ merkt daar te weinig van. De Boer stelde daar deze week tegenover dat Rutte dit grotendeels moet wijten aan het kabinetsbeleid, maar dat hij zich verder ook zorgen maakt over de groeiende kloof tussen de verdiensten aan de top van het bedrijfsleven en de werknemers daaronder.

De Boer heeft gelijk met zijn constatering dat het kabinetsbeleid voor een groot deel debet is aan de zeer bescheiden koopkrachtgroei, maar dat ontslaat de werkgevers bepaald niet van elke verantwoordelijkheid. Werknemers delen te weinig mee in de vaak zeer behoorlijke winstgroei van ondernemingen. Nog te vaak krijgen onderhandelaars in het arbeidsvoorwaardenoverleg te horen dat de noodzaak tot het doen van investeringen loonstijgingen boven de inflatie onmogelijk maken.

Lastendruk

Anders echter dan Rutte kennelijk denkt is het niet aan hem, maar aan de vakbeweging looneisen te stellen en dusdanig te onderhandelen dat er ook loonsverbeteringen komen. Rutte dient zich tot zijn verantwoordelijkheden te beperken en na te gaan of inderdaad de lastendruk dusdanig is gestegen dat elke loonsverbetering bij wijze van spreken onmiddellijk in de staatskas verdwijnt.

Dat De Boer zich zorgen maakt over de groeiende kloof in de beloningen in een bedrijf is een gotspe. Hij zou zijn leden van kritiek moeten voorzien dat zij willens en wetens die kloof almaar vergroten. Met oneigenlijke argumenten als de internationale concurrentie. Ook aan ‘gewone’ werknemers ontstaat meer en meer gebrek, maar over hen hoor je nooit van een werkgever dat er dan maar meer moet worden betaald.

Verantwoordelijkheid nemen

De discussie over de vraag of de lonen extra moeten stijgen is voor het overige behoorlijk onfris. Over de mensen met de allerlaagste lonen, de mensen met een uitkering, hoor je helemaal niemand. Ook de leraar, de agent of andere werkenden in de collectieve sector worden gemakshalve maar vergeten. Rutte en De Boer werken mee aan het verdiepen van een heel andere kloof zonder zich daar ook maar een ogenblik zorgen over te maken.

Laat de vakbeweging haar kracht tonen in arbeidsvoorwaardenonderhandelingen. Laat de leden van De Boer daarop een antwoord geven en laat Mark Rutte zich vooral bij zijn leest houden en in de collectieve sector zijn verantwoordelijkheid nemen.


Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Meer commentaren leest u op trouw.nl/commentaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden