Rutte en VNG gaan botsen over bestuursakkoord
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het kabinet koersen aan op een flinke botsing volgende week over het eerder gesloten bestuursakkoord, met daarin afspraken over de overdracht van taken naar lagere overheden. In totaal gaat het om 8,5 miljard euro.
De VNG wil dat haar leden woensdag tijdens het jaarcongres instemmen met het bestuursakkoord, maar niet met de plannen daarin voor het aan het werk helpen van mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Met een nieuwe wet wil het kabinet vanaf 2013 de sociale werkvoorziening, de bijstand en de Wajong, de regeling voor jonggehandicapten, samenvoegen. Dat moet een bezuiniging van 1,8 miljard euro opleveren.
Arbeidshandicap
Gemeenten, gesteund door de oppositie in de Tweede Kamer, vinden dat er veel te weinig geld beschikbaar is. Ze vrezen voor de gedwongen sluiting van sociale werkplaatsen en zijn bang dat mensen met een arbeidshandicap buiten de boot vallen, omdat veel huidige voorzieningen wegvallen en er geen banen voor hen zijn.
Bestuursakkoord
Het kabinet accepteert echter niet dat de VNG selectief winkelt in het bestuursakkoord. Gebeurt dat wel, dan is er wat het kabinet betreft geen akkoord meer. Premier Mark Rutte wees erop dat de plannen hoe dan ook uitgevoerd zullen worden. 'Maar het helpt enorm als je samen tot een bestuursakkoord komt.' Volgens hem zitten er genoeg aantrekkelijke zaken in voor gemeenten, zoals extra geld voor allerlei taken. 'Je neemt wel een risico als je het akkoord afwijst', waarschuwde hij.
Sociale werkplaats
Het kabinet stelt ook eenmalig 400 miljoen euro beschikbaar om te voorkomen dat sociale werkplaatsen in de problemen komen. Het doel is om meer mensen van een sociale werkplaats aan een reguliere baan te helpen. Uiteindelijk is het plan om in een jaar of veertig het aantal beschutte werkplekken terug te brengen van 90.000 naar 30.000.
Weerstand
Onder veel gemeenten is er echter grote weerstand tegen het bestuursakkoord. De VNG wil met haar voorstel voor de stemming zoveel mogelijk van het akkoord overeind houden en vervolgens proberen de plannen voor de arbeidsmarkt te verbeteren. Naast afspraken over de arbeidsmarkt herbergt het bestuursakkoord maatregelen rond onder meer de bijzondere ziektekosten, de jeugdzorg en het beheer op het gebied van natuur, ruimtelijke ordening en water.
Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) zei best bereid te zijn te kijken of zorgen kunnen worden weggenomen. Maar hij benadrukte dat de plannen onderdeel zijn van het regeerakkoord en gesteund worden door een meerderheid in de Tweede Kamer.