Rutte en Samsom bezuinigen RKK en IKON weg

NCRV-presentatrice Jacobine Geel van het programma Schepper & Co Aan Tafel, een van de weinige eigen levensbeschouwelijke programma's van de NCRV. Beeld
NCRV-presentatrice Jacobine Geel van het programma Schepper & Co Aan Tafel, een van de weinige eigen levensbeschouwelijke programma's van de NCRV.

Het nieuwe kabinet stopt met de subsidie voor de specifiek levensbeschouwelijke omroepen. Programma's als Kruispunt, Songs of Praise en Het Vermoeden moeten straks worden betaald uit de portemonnee van de KRO en de NCRV.

Robin de Wever

IKON, RKK, Human, de Joodse omroep, het hindoeïstische OHM, de boeddhistische omroep BOS en de Zendtijd voor Kerken krijgen straks geen eigen budget meer. Daarmee vallen al hun huidige inkomsten weg; de zogeheten 'artikel 2.42-omroepen' hebben geen leden met bestaan bij de gratie van subsidie.

VVD en PvdA willen ze (net als het vorige kabinet) laten opgaan in grotere omroepen als de KRO-NCRV en de VPRO.

Het maandag gepresenteerde regeerakkoord gaat echter een stap verder dan eerdere plannen: de omroepen raken behalve hun zelfstandigheid ook hun volledige budget kwijt. Aanvankelijk werd het budget enkel verlaagd.

Fusie-omroepen krijgen geen compensatie
Als de KRO straks specifiek rooms-katholieke programma's wil uitzenden, moet het die uit eigen zak betalen. Mogelijk blijft er voor andere KRO-programma's zoals Boer Zoekt Vrouw en Memories minder over. Compensatie krijgt de immers KRO niet.

De maatregel maakt deel uit van een groter pakket omroepbezuinigingen. Het schrappen van de levensbeschouwelijke omroepjes levert 14 miljoen euro op, het complete pakket 100 miljoen. Volgens Henk Hagoort, voorzitter van de publieke omroepen, zullen ook kijkers merken dat de hand in Hilversum op de knip gaat. De omroepen hebben al kostenbesparingen doorgevoerd en zullen volgens hem nu in de programma's zelf moeten gaan snijden.

'Kerk kan het niet betalen'
Volgens RKK-presentator Roderick Vonhögen ontkennen VVD en PvdA 'feitelijk de bijdrage van de 2.42-omroepen aan de samenleving'. 'De kerk kan het niet betalen', reageert hij op Twitter. 'Veel te duur.'

Ook de rooms-katholieke kerk is in mineur. Hoofd communicatie Bert Elbertse spreekt op Twitter van een 'dramatische verschraling' als de omroepen in kwestie verdwijnen.

De IKON is niet bereikbaar voor commentaar. Scheidend IKON-directeur Martin Fröberg stelde in april in Trouw dat Hilversum het belang van kerken in de maatschappij 'wel eens onderschat'. 'Het idee hier is: kerken lopen leeg', vertelde hij toen. 'Ja, de ontkerkelijking vindt plaats. Maar het aantal mensen dat zoekende is, neemt toe. Daarin hebben wij als omroep een rol te spelen.'

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden