Rutte en oppositie weer samen in redding euro

Fractievoorzitter van D66 Alexander Pechtold, premier Mark Rutte en PvdA-leider Job Cohen voorafgaand aan het debat over de Europese Top van morgen.Beeld anp

Even leek het er op dat er scheuren zaten in het monsterverbond over de euro tussen het kabinet van premier Mark Rutte en de oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en D66. Maar in het eerste debat dat de Tweede Kamer sinds 1918 op zaterdag hield, sloten kabinet en de drie oppositiepartijen na enig steggelen en dreigen toch weer de rijen.

Rutte had aan het begin van het debat uitgelegd dat hij niet veel zou kunnen zeggen over de EU-top zondag in Brussel omdat minister Jan Kees de Jager van Financiën in Brussel nog volop in onderhandeling was met zijn collega-ministers.

De premier wilde niet het risico lopen dat hij de Kamer verkeerd zou informeren en vooral ook niet dat hij de Nederlandse onderhandelingspositie zou schaden. Maar in de loop van het debat groeide bij de oppositie de irritatie over de opstelling van Rutte, vooral toen hij een reeks moties vlotjes en in ogen van de oppositie wel erg argeloos van de hand wees.

De ergernis leidde er toe dat GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap een schorsing en een vrij zeldzame derde termijn in het debat aanvroeg. De leiders van PvdA, GroenLinks en D66 staken daarin de koppen bij elkaar voor een duidelijke waarschuwing aan de premier. Die moest niet vergeten dat hij afhankelijk is van de oppositie omdat zijn gedoogpartner de PVV zijn eurobeleid volledig afkeurt.

Sap noemde het daarna 'onverteerbaar' dat Rutte haar voorstellen eerder in het debat 'met het nodige dedain van tafel veegde'. Job Cohen (PvdA) zei in de richting van Rutte en VVD en CDA er zeer aan te hechten dat een drietal inmiddels gewijzigde moties zou worden aangenomen. De moties gingen over duurzame hervormingen in Europa, over sociale grondrechten en over het onderscheid tussen nuts- en spaaractiviteiten binnen een bank. Ze gingen niet over de grote thema's van de EU-toppen deze week.

Rutte sloot zich daarop aan bij de moties, die vervolgens met steun van de regeringspartijen VVD en CDA werden aangenomen. Tijdens het debat had Rutte op aandringen van de oppositie al ermee ingestemd dat banken die steungeld krijgen van het Europese noodfonds geen bonussen mogen uitbetalen. Ook toonde de premier zich opeens een voorstander van een financiële transactietaks voor banken, waar hij zo'n belasting eerder had afgewezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden