Rutte: Boerkaverbod los zien van de religie

Nodig voor goede dienstverlening en voor veiligheid

Het kabinet wil op scholen en in het openbaar vervoer, ziekenhuizen en overheidsgebouwen boerka's en andere gezichtsbedekkende kleding verbieden. Gisteren stemde de ministerraad in met het plan van minister Ronald Plasterk (PvdA, binnenlandse zaken).

Ook nikabs, bivakmutsen en integraalhelmen mogen niet op deze plekken worden gedragen. Doen mensen dat toch, dan kunnen zij een boete krijgen van maximaal 405 euro. Eerder werden regels voor de bijstand al aangepast. Wie een boerka draagt, heeft geen recht op een uitkering omdat deze kleren het vinden van werk belemmeren.

Op straat mogen mensen gezichtsbedekkende kleding blijven dragen, maar de politie kan hun wel vragen hun gezicht te laten zien voor identificatie.

"Het verbod staat los van religie. Wat we willen bereiken, is dat mensen elkaar in bepaalde situaties, zoals in de dienstverlening, in de ogen kunnen kijken", zei minister-president Mark Rutte op de persconferentie na afloop van de ministerraad. "Zo kunnen we een norm stellen van wat in Nederland gebruikelijk is. Als je elkaar in de ogen kunt kijken, zie je beter elkaars intenties en kun je elkaar ook beter snappen."

In 2012 waren er tijdens kabinet-Rutte I al plannen een algeheel boerkaverbod in te voeren, maar dat kwam er niet van omdat dit kabinet viel. In het regeerakkoord dat regeringspartijen VVD en PvdA vervolgens sloten, stond dat er een gedeeltelijk verbod zou komen.

Het kabinet vindt dat niet alleen nodig voor een goede dienstverlening, maar ook voor de veiligheid. "Als een moeder een kind komt ophalen op school, dan moet je kunnen zien of het wel echt de moeder is", aldus minister Plasterk.

Hoeveel boerkadragers er in Nederland zijn, is niet precies te zeggen. Annelies Moors, hoogleraar antropologie aan de Universiteit van Amsterdam, berekende in 2009 dat ongeveer honderd mensen altijd een boerka dragen. Ongeveer vierhonderd mensen doen dat soms.

Minister Plasterk heeft al aangegeven dat hij niet op veel boetes rekent, omdat hij denkt dat het feit dat mensen op het verbod gewezen kunnen worden, voldoende is.

Dat stuit verschillende oppositiepartijen tegen de borst. "We vragen ons af waarom de minister een wet wil instellen als hij die toch niet wil handhaven", zegt D66-Kamerlid Gerard Schouw. "Het is voor ons niet duidelijk welk probleem er nu eigenlijk moet worden opgelost. Er is maar een klein aantal mensen dat een boerka draagt, en dat geeft in de praktijk geen problemen. Dat hebben politie en verschillende gemeenten zelf aangegeven." De partij vindt ook dat het verbod juridisch heel ingewikkeld kan worden, omdat er heel veel vormen van gezichtsbedekkende kleding zijn.

Ook GroenLinks is tegen het verbod. CDA en SP hebben wel positief gereageerd.

Als het aan PVV-leider Geert Wilders ligt, is een gedeeltelijk verbod nog niet genoeg. "Beperkt boerkaverbod? Slappe hap", reageerde hij op Twitter. De VVD wil ook een algeheel boerkaverbod en ziet het plan van Plasterk daarvoor als opmaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden