Rutte blij met 'historisch' klimaatverdrag

Premier Mark Rutte. Beeld anp
Premier Mark Rutte.Beeld anp

Het 'historisch klimaatakkoord' dat vandaag in Parijs is gesloten is 'goed nieuws voor Nederland, voor Europa en voor wereld'. Dat schrijft premier Mark Rutte op zijn Facebookpagina.

Ook het feit dat de landen hebben afgesproken om de temperatuurstijging te beperken tot minder dan 2 graden Celsius noemt Rutte 'een heel belangrijke stap'.

Het feit dat het verdrag ruimte geeft aan bedrijven om mee te helpen de gevolgen van de opwarming van de aarde te bestrijden, stemt hem ook tevreden. "Hier heeft Nederland zich sterk voor gemaakt."

Obama
Ook op andere plekken in de wereld is met blijdschap gereageerd op het klimaatverdrag. De Amerikaanse president Barack Obama noemde het 'reusachtig': "Bijna ieder land ter wereld heeft het akkoord van Parijs over klimaatverandering ondertekend, dankzij het leiderschap van Amerika", laat Obama weten via Twitter. Hij komt later vanavond met een verklaring.

IMF-topvrouw Christine Lagarde noemde het akkoord een 'cruciale stap voorwaarts'. Zij vindt dat er een flink prijskaartje moet komen te hangen aan het uitstoten van broeikasgassen. Alleen zo komen bedrijven tot alternatieve energie-initiatieven, aldus Lagarde.

Cameron
De Britse premier David Cameron spreekt van een belangrijke dag. Op zijn Facebookpagina meldt hij "Deze generatie heeft belangrijke stappen gezet om onze kinderen en kleinkinderen te tonen dat wij de toekomst van onze planeet hebben zeker gesteld". Hij prijst Frankrijk voor zijn gastheerschap na de aanslagen van 13 november. "De volkeren van de wereld hebben laten zien wat je kunt bereiken met eenheid, ambitie en doorzettingsvermogen."

China en India, die te boek staan als grote vervuilers, hebben ook al laten weten tevreden te zijn met het akkoord. Beide landen maken deel uit van de 'G77 en China', een groep van minder ontwikkelde landen. Ze hopen dat het ontwikkelde deel van de wereld door de vingers zal zien dat de vermindering van uitstoot in die landen langzamer zal gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden