Rutte bij VN: betrek bedrijven bij duurzame doelen

Rutte op het spreekgestoelte van de VN.\Beeld ap

Het bedrijfsleven moet meer betrokken worden bij de nieuwe duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, zoals de strijd tegen honger, armoede en klimaatverandering in de wereld. Premier Mark Rutte betoogde dat zaterdag in zijn speech op de VN-top in New York.

De top staat in het teken van de nieuwe ontwikkelingsdoelen, die een vervolg zijn op de millenniumdoelen. Nederland is er met een zware kabinetsdelegatie vertegenwoordigd. Behalve Rutte zijn ook de ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken), Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) en staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) aanwezig. Koning Willem-Alexander spreekt maandag de zogeheten Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe.

In zijn speech zei Rutte dat de private sector nodig is voor de lange termijnfinanciering van de nieuwe ontwikkelingsdoelen en dat samenwerking tussen bedrijven en overheden nodig is om projecten uit te voeren. Het Nederlandse bedrijfsleven en de Nederlandse overheid zijn hier al volop mee bezig, aldus de premier.

Heineken
Hij verwees naar bierbrouwer Heineken, dat ernaar streeft om in Afrika en in het Midden-Oosten 60 procent van de ingrediënten op lokale markten te kopen. Het kabinet steunt dit door training van lokale boeren. In Burundi heeft dat er al toe geleid dat 18.000 boeren kunnen leven van wat ze verkopen aan Heineken.

Een ander voorbeeld is een initiatief om ondervoeding tegen te gaan. Hierin werken de overheid, ontwikkelingsorganisaties de Wageningen Universiteit en bedrijven als Unilever, DSM en AkzoNobel samen.

VN Veiligheidsraad
In het laatste deel van zijn speech noemde Rutte ook nog de wens van Nederland om een tijdelijke plek in de VN Veiligheidsraad te bemachtigen. Volgens de premier is een termijn in 2017 en 2018 mogelijk, vanwege de 'wil van Nederland om gezamenlijk ontwikkeling te promoten onder de vlag van de VN'.

Om een zetel in de Veiligheidsraad te bemachtigen is Nederland met een grote delegatie naar New York afgereisd. Naast Rutte is ook koning Willem-Alexander aanwezig, evenals minister Ploumen, minister Koenders en staatssecretaris Mansveld. Nederland was in 1999 en 2000 voor het laatst lid van de Veiligheidsraad.

Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden