Update

Rutte: beter om goed uit de startblokken te gaan

Premier Rutte vandaag tijdens zijn eerste persconferentie als premier van het tweede kabinet-Rutte. Beeld ANP
Premier Rutte vandaag tijdens zijn eerste persconferentie als premier van het tweede kabinet-Rutte.Beeld ANP

Premier Rutte heeft de afgelopen weken geleerd dat het beter is om goed uit de startblokken te gaan. Dat zei Rutte in antwoord op vragen van journalisten na zijn eerste persconferentie na de ministerraad als premier sinds het reces en de daarop volgende Tweede Kamerverkiezingen.

Redactie en ANP

Rutte erkende dat het regeerakkoord op het gebied van de inkomensafhankelijke zorgpremie beter doordacht had moeten zijn alvorens het gepresenteerd zou worden. 'Dat heb ik vorige week ook gezegd.' Na fel protest, met name van de VVD-achterban, besloten Rutte en PvdA-leider Samsom het regeerakkoord aan te passen. De inkomensafhankelijke zorgpremie verdween, in plaats daarvan werd de inkomensbelasting aangepast. Rutte zei dat het achteraf bezien beter was als de onderhandelaars een paar dagen langer hadden nagedacht over het plan. Nu kwam het kabinet 'een tikje moeizaam uit de startblokken'.

Rutte benadrukte verder dat het belangrijke tijden zijn voor Europa. Dat we hier de broekriem aan moeten halen, betekent ook dat we dat in Brussel moeten doen, zei Rutte. Volgende week is een belangrijke top in Brussel, waar Rutte bij aanwezig zal zijn. Vicepremier Asscher zal dan de persconferentie doen. 'Daar ziet hij naar uit', zei Rutte. 'Althans dat denk ik.'

Extra EU-top
Volgens Rutte is het niet uit te sluiten dat de Europese leiders volgende week in Brussel het niet eens worden over de Europese begroting 2014-2020. Als de staats- en regeringsleiders er donderdag en vrijdag niet uitkomen, is het vooral belangrijk dat het niet met 'slaande deuren' gebeurt, zei Rutte. 'We hebben nog even tijd', voegde hij eraan toe. Het is dan volgens hem mogelijk om dan nog een extra top te houden in januari.

Bezuinigen
Rutte zei geen redenen te zien 'om te vermoeden dat extra moet worden omgebogen'. Hij gaf aan niet op het kompas van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) te varen, dat donderdag meldde dat de Nederlandse economie met 1,1 procent is gekrompen ten opzichte van het vorige kwartaal. Besluiten over bezuinigingen zijn gebaseerd op ramingen van het Centraal Planbureau (CPB), benadrukte Rutte, omdat daarbij ook de gevolgen voor de overheidsfinanciën worden meegenomen. Het CPB komt in december weer met cijfers. Dat is het moment om de situatie 'opnieuw te bekijken', aldus Rutte.

Volgens de premier zijn er marges in de kabinetsplannen ingebouwd, zodat er niet meteen problemen ontstaan bij de eerste economische tegenwind. Hij sprak van voldoende rek in de plannen.

De cijfers van het CBS moeten volgens Rutte in perspectief worden gezien: Nederland heeft nog steeds een zeer sterke economie, de werkloosheidscijfers zijn laag in vergelijking met andere landen. Toch moet het kabinet naar zijn zeggen 'ook perspectief neerzetten om de krimp tegen te gaan'. Rutte zei dat onder meer de Nederlandse schuldpositie verder afgebouwd moet worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden