Rutte ‘baalt’ en ‘schrikt’ van fouten in rapport over criminele asielzoekers

Premier Mark Rutte erkent dat er deze week fouten zijn gemaakt bij de publicatie van cijfers over criminele asielzoekers. Het ministerie van justitie en veiligheid bracht een top-10-lijst naar buiten met veel voorkomende delicten. De zware misdrijven werden niet apart genoemd. Deze schaarde het ministerie onder het kopje ‘overig’. Dit had zo niet gemoeten, zei Rutte vrijdagavond tegen de NOS.

Bart Zuidervaart

Omdat journalisten doorvroegen bij het ministerie werd duidelijk dat asielzoekers zich het afgelopen jaar tientallen keren schuldig hebben gemaakt aan ernstige delicten als verkrachting, zware mishandeling en doodslag. De premier is ‘zeer geschrokken’ van deze cijfers. Hij baalt ervan dat deze gegevens niet expliciet werden vermeld in het overzicht van het ministerie.

Rutte: “Ik kwam staatssecretaris Harbers (vreemdelingenzaken) tegen en ook hij vindt het verschrikkelijk dat dit op deze manier is gegaan. Het was veel beter geweest als we direct alles hadden gespecificeerd. We willen totale transparantie.”

De Tweede Kamer reageerde deze week ook ontstemd. CDA’er Madeleine van Toorenburg is ‘nijdig’ dat ‘we opnieuw geen openheid hebben gekregen over ernstige misdrijven die zijn gepleegd door asielzoekers’. PVV en SP repten over het ‘verdoezelen’ van misdaden. PVV-leider Geert Wilders legde direct de vertrouwenskwestie op tafel. Hij wilde liefst deze week nog een debat met staatssecretaris Harbers om hem te kunnen beschuldigen van het misleiden van de Tweede Kamer.

Opzet

Volgens Wilders staat daar ‘de politieke doodstraf’ op, wat zou moeten leiden tot vertrek uit het kabinet. Dat debat komt er, maar – tot teleurstelling van de PVV – niet voor de Europese verkiezingen van komende donderdag.

Harbers zal in dat debat de Tweede Kamer ervan moeten overtuigen dat er geen opzet in het spel is, dat het kabinet niet willens en wetens heeft geprobeerd misdrijven van asielzoekers te verhullen.

Rutte verdedigde zondag zijn staatssecretaris door te stellen dat hij ‘geen enkele aanwijzing’ heeft dat hier expres cijfers zijn achtergehouden. Het vervelende is, aldus de premier, dat deze kwestie ‘wantrouwen creëert’. “De volgende keer zullen we alle cijfers direct publiceren.”

Lees ook:

Hoogopgeleide Syriër voelt zich minder thuis in Nederland dan lageropgeleide landgenoten

Hoogopgeleide Syrische vluchtelingen zijn minder enthousiast over Nederland dan Syriërs met een lagere opleiding. Ze zijn in het algemeen progressiever in hun opvattingen en vinden hier makkelijker hun draai, maar toch willen ze minder vaak hier blijven.

Personeel van ‘aso-azc’s’ doet elke twee weken aangifte van bedreiging of vernieling door asielzoekers

Personeel van ‘aso-azc’s’ doet elke twee weken aangifte van ernstige bedreiging of vernieling door asielzoekers. Maar het werkelijke aantal incidenten ligt veel hoger.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden