Rutte: aanpak bevingen krijgt topprioriteit

Mark Rutte tijdens zijn werkbezoek Groningen woensdag. Beeld ANP
Mark Rutte tijdens zijn werkbezoek Groningen woensdag.Beeld ANP

De aanpak van de toenemende risico's door aardgaswinning in Noord-Groningen krijgt binnen het kabinet de 'absolute topprioriteit". Dat heeft premier Mark Rutte woensdag in Groningen gezegd.

De premier begrijpt de angst onder de bewoners en doet er alles aan om die ongerustheid zo veel mogelijk weg te halen. 'We pakken de zaken aan', zei hij. 'Minister Kamp van Economische Zaken is hier meteen heen gegaan en we hebben gelijk stappen genomen die in het teken staan van de veiligheid van de bevolking.'

Rutte ruimde tijdens zijn werkbezoek in Groningen tijd in om de risico's van de boringen te bespreken met de burgemeesters van Loppersum en Slochteren, de commissaris van de Koningin Max van den Berg en de voorzitter van de Groningse veiligheidsregio, Peter Rehwinkel.

Kamp liet maandag bij een bewonersbijeenkomst al weten dat de huidige schade zo snel mogelijk moet worden hersteld en dat er onderzoek wordt gedaan naar alternatieve methodes van gaswinning.

Ook worden gebouwen die risico lopen, zo snel mogelijk verstevigd. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) trekt daar 100 miljoen euro voor uit. Rutte hoopt met die stappen het vertrouwen van de ongeruste Groningers te herstellen. Volgens Rutte deed Kamp dinsdag tijdens de ministerraad een indrukwekkend verslag van de bewonersbijeenkomst. 'We waren er stil van.' Kamp publiceerde vorige week een onderzoek waaruit bleek dat de bevingen als gevolg van gaswinning de komende jaren krachtiger kunnen worden dan eerder werd gedacht.

De commissaris van de Koningin Max van den Berg is blij met de aandacht van het kabinet voor de veiligheid. Wel liet hij weten geen genoegen te nemen met alleen de 100 miljoen die beschikbaar is gesteld voor preventieve maatregelen. Hij vindt dat het kabinet nu een duidelijk gebaar moet maken naar de Groningers, die te maken hebben met waardedaling van hun woningen.

'Ze moeten investeren in de leefbaarheid en de economie', vindt Van den Berg. 'Alleen zo kan het vertrouwen worden hersteld.' De commissaris denkt aan een investeringsfonds als compensatie voor de aardgaswinning. Hij wil dat geld onder andere gebruiken voor het realiseren van meer duurzame energie.

De economie stond centraal tijdens het werkbezoek van de premier. Hij sprak met ondernemers en studenten en bezocht verscheidene innovatieve bedrijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden