Rutte: 50 miljoen euro voor kwetsbare landen

Premier maakt op klimaattop ook reclame voor Nederlands watermanagement

Nederland stort vijftig miljoen euro in een fonds waarmee kwetsbare landen zich kunnen verweren tegen de gevolgen van klimaatverandering.

"Nederland vecht al eeuwen tegen het water. Als we willen dat volkeren zich kunnen ontwikkelen, moeten we hen ook helpen zich weerbaarder te maken." Premier Mark Rutte zei dit gisteren tijdens de klimaattop in Parijs, waar VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon een internationaal plan ontvouwde om kwetsbare landen te helpen de gevolgen van klimaatverandering te beteugelen.

Tijdens de klimaattop wordt getracht afspraken te maken om een temperatuurstijging op de aarde van meer dan 2 graden tegen te gaan. Maar veel landen ondervinden nu al gevolgen van klimaatverandering.

Ban Ki-moon wil een project opzetten om landen te helpen bij het voorspellen van klimaatproblemen en te beschermen tegen klimaatrampen. Meer dan 600 miljoen mensen wonen in risicovolle gebieden.

Ook wil Ban Ki-moon met maatregelen de risico's van weersveranderingen beperken. "Drie van de vier natuurrampen hebben te maken met klimaatproblemen'', aldus Ban Ki-moon. Ze kosten 23.000 mensenlevens, ieder jaar.

Veel landen kampen met verdroging, met overstromingen en het teruglopen van de soortenrijkdom, aldus de Egyptische president Al-Sisi. "De uitstoot van broeikasgassen is een probleem van het Westen, maar de gevolgen zijn voor het Afrikaanse continent." Volgens president Freundel Stuart van het Caribische eiland Barbados heeft de internationale gemeenschap de morele plicht kwetsbare landen te helpen.

Rutte gebruikte zijn spreektijd om ook reclame te maken voor de deskundigheid van Nederland in fysieke bescherming tegen wassend water.

Ook het internationale bedrijfsleven is betrokken bij het initiatief van de VN-chef. ING helpt bij de groene financiering van projecten om klimaatproblemen tegen te gaan.

De Wereldbank ontvouwde gisteren in Parijs ook een plan om armere landen te helpen bij het terugdringen van het klimaatrisico. Duitsland, Noorwegen, Zweden en Zwitserland trekken samen 500 miljoen dollar uit, vooral om technieken te financieren die de uitstoot van broeikasgassen moeten tegengaan.

"We willen landen die in ontwikkeling zijn helpen om het gebruik van fossiele brandstoffen zoals steenkool, zo ver mogelijk terug te dringen", aldus bankvoorzitter Jim Yong Kim.

Obama spreekt Poetin over conflict met Turkije

De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Russische collega Vladimir Poetin hebben elkaar gisteren ontmoet tijdens de internationale klimaattop in Parijs. Het was een gesprek in de marge, geen officiële bijeenkomst.

Ze hebben onder meer gesproken over de crisis in Syrië, de situatie in Oekraïne en het vorige week door Turkije neergehaalde Russische vliegtuig, aldus een woordvoerder van het Witte Huis.

Obama riep zijn Russische collega op om het conflict met Turkije niet te laten escaleren. Maar Poetin is niet van plan zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan te ontmoeten op de top.

Poetin heeft ook nog gesproken met de Chinese president Xi. Obama had eerder gisteren tevens een ontmoeting met zijn Chinese collega. De twee hebben toegezegd samen te werken om tot een overeenkomst te komen op de klimaattop.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden