Update

Ruth Peetoom nieuwe partijvoorzitter van het CDA

Ruth Peetoom, de nieuwe partijvoorzitter van het CDA Beeld anp
Ruth Peetoom, de nieuwe partijvoorzitter van het CDABeeld anp

De CDA-leden hebben de Utrechtse predikante Ruth Peetoom gekozen tot hun partijvoorzitter. Zij moet de partijvernieuwing op gang moet brengen en leiding geven aan de interne discussies waarmee de gemarginaliseerde christendemocraten weer een duidelijker politiek profiel hopen te krijgen.

De keuze van de leden voor Peetoom boven de andere kandidaat Sjaak van der Tak is vanmiddag bekend gemaakt op het CDA-congres in Den Haag. Peetoom kreeg ruim zestig procent van de stemmers achter zich.

Peetoom zei na afloop dat ze er op rekent dat twee kopstukken van het CDA, vice-premier Verhagen en fractieleider Van Haersma Buma met haar zullen samenwerken om de partij te vernieuwen en weer een duidelijker profiel te geven. Maar zo'n aan gescherpt profiel hoeft volgens haar geen risico te betekenen voor het zittende kabinet van VVD en CDA met gedoogpartij de PVV. ,,Wij zijn goed voor onze handtekening onder het regeerakkoord''.

Eerder op de dag probeerden groepen CDA-leden, die de partijvernieuwing meer vaart willen geven dan tot nu toe, hun greep te verstevigen op het partijbestuur en de Haagse partijtop. De macht in de partij moet meer bij de leden komen te liggen, menen zij. Tegen de zin van het partijbestuur in lag er een serie voorstellen op tafel om de nieuwe voorzitter meer slagkracht te geven, om zo de vernieuwingen door te voeren die werden beloofd na de dramatische uit slag bij de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar.

Via adviesraden of toetsingscommissies wilden de rebelse leden het partijbestuur en de Haagse top scherper op de vingers kijken of de vernieuwingsbeloftes wel worden nagekomen. Ze beschouwden hun actie voor meer democratisering als een steun in de rug voor de nieuwe voorzitter. ,,Geef de nieuwe voorzitter een vliegende start'', zei Manita Koop, één van de initiatiefnemers.

In een compromis met het partijbestuur werd uiteindelijk besloten een dergelijke toetsingscommissie voor de partijvernieuwing niet nu al vast te leggen. Maar de nieuwe partijvoorzitter krijgt wel een eigen bevoegdheid om een ledenraad van advies in te stellen die invloed kan eisen op de koers van de partijtop. Daarmee hopen de initiatiefnemers dat de kersverse voorzitter niet onmiddellijk wordt ingekapseld aan de Haagse bestuurstafels. Peetoom maakte later duidelijk dat ze niet onmiddellijk van die bevoegdheid gebruik wil maken, maar af wil wachten of op het najaarscongres van het CDA voldoende vernieuwingsvoorstellen worden geaccepteerd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden