Rutgers Huis nieuwe stijl in oprichting

AMSTERDAM - In Amsterdam worden voorbereidende gesprekken gevoerd voor de oprichting van een nieuw 'centrum voor seksuele en reproductieve gezondheid'. Zo'n centrum kan onder meer het hulpverleningsaanbod van het verdwijnende Rutgers Huis in de hoofdstad overnemen.

Dit zegt seksuoloog Rik van Lunsen, hoofd van de afdeling seksuologie in het Academisch Medisch Centrum en voorzitter van de stichting MR70. Op dit moment houdt MR70 zich bezig met de uitvoering van abortus. Ook kan men er terecht voor seksuologische hulpverlening en wordt er een anticonceptie-spreekuur gehouden. ,,Het pand wordt nu uitgebreid'', zegt Van Lunsen. ,,Onder het nieuwe dak zullen ook nieuwe taken komen, zoals donorinseminaties (KID) en hulp bij geslachtsziekten.''

Eind vorige week heeft MR70 toestemming gekregen om patiënten te gaan testen op geslachtsziekten. Dit zal vergoed worden door de zorgverzekeraars. Afspraken over overname van de taken van de Rutgers Stichting zijn in een ver gevorderd stadium, en de toestemming voor het toepassen van KID in MR70 is bijna rond.

Van Lunsen vindt het logisch al dit soort niet-specialistische gynaecologische zorg bij elkaar in één centrum onder te brengen. In dit opzicht vindt hij de vorige week aangekondigde verdwijning van de Rutgers Huizen geen ramp. ,,Het is treurig dat het zo heeft moeten lopen, maar we kunnen dit ook zien als een goed moment om het hulpaanbod te moderniseren en beter te integreren.'' Uiteindelijk hoopt en verwacht Van Lunsen te komen tot een compleet 'Amsterdams centrum voor seksuele en reproductieve gezondheid'. Voor vestigingen elders wordt ook nog naar alternatieven gezocht.

Van Lunsen maakt zich wel zorgen over de seksuele voorlichting, een onderwerp dat al eerder in het slop is geraakt toen de dochterorganisatie Rutgers Consult van de Rutgers Stichting failliet ging. ,,Daar ligt nu echt een lacune'', aldus de seksuoloog.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden