Rutger Castricum neemt zichzelf nodeloos serieus

PowNed laat een bad vollopen op tv. Het duurt ongeveer een half uur. We zien een flinke straal, soms zelfs in spannende close-up! Een dame voelt of het water al op temperatuur is. "Schiet je een beetje op, lieverd?" roept ze. Rutger Castricum komt in beeld, kleedt zich uit en verdwijnt in het warme water. "Kom je er bij, schat?" vraagt hij. "Nee, ik neem liever een douche", zegt de dame. Einde 'Fill'.

U begrijpt, over dit programma is diep nagedacht. Het is niets minder dan een metafoor voor ons bestaan. Het leven is saai als een monotone waterstraal. Maar plots gloren er hoop en warmte. Een hand zal ons wenken, een stem zal ons roepen. Totdat die verwachting genadeloos wegsijpelt door het afvoerputje. We zijn weer alleen en zitten in ons eigen vuil.

Bewust van de impact van 'Fill' hield PowNed zaterdag een nabespreking. In de auto praten Castricum en Dominique Weesie geheimzinnig over 'een confrontatie' en 'beelden die niet langer kunnen worden ontkend'. Einddoel blijkt kijkcijferexpert René van Dammen. "Er hebben 164.000 mensen naar 'Fill' gekeken", spreekt hij gewichtig. "Van hen 63 procent mannen en 37 procent vrouwen. Veel hoger opgeleiden, vooral GroenLinksers, NRC- en Volkskrant-lezers." Van Dammen roemt de dialoog: "Dat zij vraagt: 'Heb je getraind?' en dat jij antwoordt: 'Ja, ik heb getraind'."

Experimentele televisie, noemt PowNed dit, maar dat is natuurlijk niet helemaal waar. De VPRO bracht dit soort absurdistische taferelen al in de jaren zeventig met Wim T. Schippers en Barend Servet. Maar leuk blijft het.

De toon van zelfspot ontbreekt geheel in een ander PowNed-avontuur: de verbale aanvaring met rechtsfilosoof Andreas Kinneging. Zijn vrouw, schrijfster Naema Tahir, pleit in 'Buitenhof' voor het weren van Castricum van het Binnenhof, omdat hij Cohen zou hebben weggepest. Een dag later probeert Castricum ziedend verhaal te halen, maar hij komt niet verder dan Tahirs imposante echtgenoot Kinneging. Die vindt de verslaggever hondsbrutaal en hoogst ongemanierd. Er volgt een geïrriteerd gesprek dat eindigt met Kinnegings bedreiging: "Als je hier nog één keer komt, gooi ik je in de plomp."

Daarna zeurt 'PowNews' de hele week over het incidentje door. Een furieuze Weesie: "Kinneging heeft twee keer Rutgers keel dichtgeknepen. Een aanval op de democratische rechtsstaat en hoogst onfatsoenlijk." Je denkt: Onfatsoenlijk, en dat uit de mond van 'PowNews'? En hoe zit het eigenlijk met dat 'de keel dichtknijpen'? Uit het ruwe beeldmateriaal, dat de volgende dag wordt vertoond, blijkt daar niets van. Niettemin doet 'PowNews' aangifte. 'Pauw & Witteman' duikt er natuurlijk meteen bovenop en nodigt het echtpaar uit. Maar of er is geknepen en hoe journalistiek fatsoen er volgens Tahir uitziet, we worden geen cent wijzer.

'PowNews' laat daarop Johan Derksen, Prem Radhakishun en allerlei politici aan het woord over hoe erg dat echtpaar wel niet is. Een als NOS-verslaggever vermomde 'PowNews'- medewerker belaagt Kinneging voor de tweede keer. De kijker vraagt zich verward af: Die Castricum gooit alle trossen los en schrikt daarna van een beetje deining? Kom op Castricum, neem een koude douche!

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden