Rustige Oranjemars; druk op Noord-Ieren

De botsingen rond de omstreden mars van Oranjemannen in het Noord-Ierse Portadown waarvoor werd gevreesd, zijn gisteren uitgebleven. Op het politieke front hebben Londen en Dublin de partijen onder druk gezet in te stemmen met het compromis dat zij vrijdag hebben voorgelegd. Maar leiders van de pro-Britse protestanten lieten weten niet te zullen zwichten.

De Britse premier Blair - in twee zondagsbladen - en de Ierse premier Ahern - voor radio- en tv - hebben de Noord-Ierse partijen dit weekeinde nog eens bezworen het plan te accepteren voor gezamenlijk bestuur en inleveren van wapens. Ahern vroeg het Ierse republikeinse leger (Ira) officieel te verklaren dat het de wapens neerlegt.

Blair zei in de Sunday Times dat de grootste unionistische partij UUP en haar leider David Trimble ,,in eigen doel scoren'' als zij niet akkoord gaan, omdat zij dan de hele wereld tegen zich innemen. Maar beoogd Noord-Iers premier Trimble verklaarde dat hem was gevraagd ,,een stap in de duisternis te doen. Waarom worden de zaken gemakkelijk gemaakt voor terroristen en moeilijk voor democraten?'', zo vroeg de protestantse leider zich af.

Het Brits-Ierse compromis houdt in dat op 15 juli een Noord-Ierse regering wordt geïnstalleerd waar ook Sinn Fein, de politieke tak van het Ira zitting in heeft. Enkele dagen daarna zouden het Ira en de protestantse terreurgroepen beginnen met het opgeven van wapentuig. Voor mei 2000 zouden alle wapens achter slot en grendel moeten liggen.

De unionisten vinden dat het Ira eerst wapens in moet leveren. De oproep van Dublin aan het Ira zien zij als steun voor hun standpunt. Maar de Britse minister voor Ulster, Mo Mowlam, liet weten dat er geen ruimte is voor nieuwe onderhandelingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden