Rustig weer

De westelijke circulatietypen zijn dit najaar duidelijk in de minderheid. Na een week Atlantisch weer hebben de continentale circulaties alweer de overhand gekregen en daar komt voorlopig geen verandering in. Bepalend voor het weerbeeld in grote delen van Europa is een bijzonder krachtig Russisch-Siberisch hogedrukgebied.

Achter de Oeral staan de barometers zelfs boven de 1055 hPa. Aan de zuidwestflank heeft een krachtig Atlantisch hoog zich aan het supermaximum vastgekoppeld. De kern daarvan lag gistermiddag boven Het Kanaal en vandaag boven ons land met een luchtdrukwaarde van ruim 1040 hPa. Daardoor niet meer dan een zwakke, meest oostelijke wind. Verder vandaag overal droog met wolkenvelden, maar ook zonneschijn en middagtemperaturen omstreeks tussen 3 en 6.

Morgen trekt de kern langzaam naar Scandinavie. Dan bij ons een matige oostzuidoostenwind, waarmee koude lucht wordt aangevoerd. Na een nacht met regionaal een paar graadjes lichte vorst lopen de middagtemperaturen woensdagmiddag op tot circa 3 boven nul. Het weerbeeld wordt morgen gekenmerkt door perioden met zon en het blijft overal droog. De aanvoer van koude lucht uit het oosten houdt tijdens de tweede helft van de week aan. 's Nachts vriest het veelal licht (-1 tot -5) en overdag lopen de temperaturen op tot 2-3 boven het vriespunt.

Het grote hogedrukgebied zorgt er overigens voor dat de depressies over IJsland naar het noordoosten uitwijken richting Spitsbergen. Gisteren zuidwest van IJsland een orkaandepressie van 950 hPa en vandaag opnieuw tuimelende barometers en zwaar stormgeweld onder invloed van een volgend lagedruksysteem. Boven Rusland is zich een groot koudereservoir aan het opbouwen. Daarin worden de laatste dagen steeds lagere temperaturen gemeten. In Oparino gisterochtend -25,1, Objatsjevo -23,2 en Pinega -22,9. Ook Moskou blijft ijzig met -15, en in Finland kwam Jyvaskyla op -16,6 en Tampere -14,1.

De stormdepressie heeft ook in Duitsland voor grote hoeveelheden neerslag gezorgd. In Flensburg werd gisterochtend 90 mm afgetapt. In het middelgebergte een pak sneeuw en verder sneeuwde het in het noordoosten van Duitsland en in Polen. Bij ons is de storm na middernacht gaan liggen. Er is echter nog veel regen gevallen (Aalsmeer 17 mm) en onder meer uit Uitgeest werd gewag gemaakt van hagel.

Overdag hield de buiigheid vooral in het westen van het land nog aan. Over een periode van 48 uur viel er plaatselijk meer dan 40 mm (Hoogvliet 51 mm) en vanaf vrijdagmiddag in Den Hoorn op Texel zowaar 60 mm. Gisteren liepen de maxima uiteen van 6,3 in Nieuw Beerta tot 10,6 in Vlissingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden