Rustig protest tegen pieten in Meppel

Beeld anp

Het protest tegen Zwarte Piet is vandaag bij de officiële intocht van Sinterklaas in Meppel rustig verlopen. De actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) stond met ruim tweehonderd mensen langs kant tijdens de tour van de kindervriend en zijn pieten.

De actiegroep kijkt met een goed gevoel terug op het protest. "We zijn blij dat de discussie steeds breder gevoerd wordt. Als het nodig is, komen we volgend jaar terug. Maar we hopen dat dit niet nodig is'', aldus de woordvoerder van de actiegroep.

Er werd wel wat over en weer geroepen tussen de actiegroep en andere aanwezigen bij de intocht. "Maar we hebben ons niet laten provoceren en hebben ons keurig gedragen.''

'Intocht had afgelast moeten worden'
De aanslagen vrijdag in Parijs waren voor de actiegroep geen reden om thuis te blijven, al vindt de groep wel dat de intocht eigenlijk niet had mogen doorgaan. "We rouwen mee met de slachtoffers. Het is voor vandaag geen reden voor een feest in Meppel. De intocht had afgelast moeten worden. Iedereen had vandaag Je suis Paris moeten roepen. Maar we gaan naar Meppel omdat we begaan zijn met iedereen die door dit feest wordt gekwetst'', zei een KOZP-woordvoerder.

Ook op straat was de sfeer wel wat ingetogen, meldde de gemeente Meppel. "Het is te merken dat de gebeurtenissen in Parijs diepe indruk hebben gemaakt. Onze gedachten zijn bij alle nabestaanden, maar we willen er met elkaar toch een mooie dag van maken", aldus de woordvoerder van de gemeente.

De gemeente was extra alert na de terroristische aanslagen gisteravond in Parijs. Burgemeester Jan Westmaas stond bij zijn welkomstwoord voor Sinterklaas even stil bij het drama in de Franse hoofdstad. "Gezien alles wat er nu gebeurt in de wereld, zijn we blij dat u de kinderen vertrouwen geeft omdat u er nu weer bent'', aldus de burgemeester.

Sinterklaas: aanslagen verdrietig en afschuwelijk
Ook Sinterklaas sprakt tijdens de intocht over de gebeurtenissen in Parijs. "Dit is grote mensennieuws en het is verdrietig en afschuwelijk. Ondanks dat wij het sinterklaasfeest vieren moeten we meeleven met het verdriet en de pijn dat mensen daar is aangedaan'', zei Sinterklaas tijdens een persconferentie.

De kindervriend had ook nog een compliment voor Nederland. "Er zijn in de rest van de wereld heel veel kinderen en pappa's en mamma's in nood. Maar zij worden in Nederland opgevangen. Ik wil daar iedereen een groot compliment voor maken.''

Pieten op veel plekken aangepast
Als gevolg van de discussie is het uiterlijk van het hulpje van de sint op sommige plekken al enigszins aangepast. In Meppel waren vandaag naast de traditionele zwarte piet ook zogenoemde schoorsteenpieten te zien, voorzien van enkele roetvegen op het gezicht. Het meerdendeel van de pieten was echter donkergekleurd.

Het was vandaag voor het eerst dat de landelijke aankomst plaatsvond in de provincie Drenthe.

Beeld anp
Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden