Rustig pareert Clinton de sneren van Trump

televisiedebat | De belastingaangifte van Trump en de e-mails van Clinton kwamen voorbij in het eerste debat tussen de presidentskandidaten. Van de ruim 80 miljoen Amerikanen, die naar het debat keken, lijkt een meerderheid Clinton als winnaar aan te wijzen.

Zijn microfoon werkte niet goed, was misschien zelfs wel gesaboteerd. De gespreksleider stelde de lastigste vragen aan hem. En hij toonde fantastische zelfbeheersing door niet te beginnen over Bill Clintons seksuele uitstapjes.

Donald Trump en zijn woordvoerders moesten gisteren alle zeilen bijzetten om het beeld te bestrijden dat de Republikeinse kandidaat zijn eerste debat met Hillary Clinton verloor.

Hoe de gemiddelde kiezer na maandagavond over de twee kandidaten is gaan denken, wordt pas over een paar dagen duidelijk. Maar een bliksempeiling van CNN liet zien dat onder de meer dan 80 miljoen mensen die hadden gekeken, slechts 27 procent vond dat Trump gewonnen had; 62 procent koos Clinton. De Democratische kandidaat bleef rustig onder de aanvallen van Trump en wist hem een paar keer op gevoelige punten te raken.

En hoewel hij sneerde dat zij niet het uithoudingsvermogen heeft om president te zijn, was het opvallend dat hij na anderhalf uur non-stop debatteren niet meer zo samenhangend formuleerde als in het begin, terwijl zij aan het eind nog een doeltreffende aanval plaatste op zijn houding tegenover vrouwen.

Dat ging over een Venezolaanse die de jarenlang door Trump geleide Miss Universe verkiezing won. Hij noemde die vrouw 'Miss Piggy', en 'het kamermeisje', omdat ze latina is. "Donald, ze heeft een naam, ze heet Alicia Machado, ze is Amerikaans burger geworden, en reken maar dat ze gaat stemmen!"

Het debat werd met extra spanning afgewacht omdat niemand kon voorspellen welke houding Donald Trump zou aannemen: de serieuze zakenman waarvan je je kunt voorstellen dat hij in het Witte Huis het roer in handen kan nemen, of de opgewonden populist die vooral wil aantonen dat degenen die nu het land besturen niet deugen. Uiteindelijk was het vooral die tweede Trump die de kijkers te zien kregen, en daar droeg Clinton flink aan bij.

Na een voorzet van gespreksleider Lester Holt over de belastingaangiften die Trump, tegen alle traditie in, niet openbaar wil maken, sarde ze bijvoorbeeld dat hij misschien niet zoveel verdient als hij zegt - bij Trump een heel teer punt - of dat hij niet zoveel aan goede doelen geeft, of misschien wel geen belasting betaalt. "Dat is dan heel slim van mij", reageerde hij op die laatste opmerking. Waarmee hij het verwijt dat Clinton op dat moment al aan het maken was nog pijnlijker maakte: "Dat betekent niets voor de troepen, niets voor de veteranen, niets voor de scholen of gezondheidszorg."

Beide kandidaten werden op behoorlijk wat onwaarheden betrapt. Clinton deed alsof ze maar heel voorwaardelijk voor TPP, het handelsverdrag voor landen rond de Stille Oceaan, was geweest, tot er een de definitieve tekst was. In werkelijkheid prees ze het uitbundig, tot het haar in de strijd met de Democratische concurrent Bernie Sanders niet meer zo goed uitkwam.

Maar Trump ging vaker in de fout. Hij ontkende stellig dat hij de inval in Irak in 2003 had gesteund, terwijl er een opname van is; hij beweerde dat het aantal moorden in New York stijgt nadat het fouilleren van voorbijgangers was gestopt - het daalt nog; en hij ontkende dat hij ooit had gezegd dat klimaatverandering een verzinsel is - er is een tweet van.

Geconfronteerd met de vele stemmen in de media, zelfs bij de bevriende zender Fox News, dat hij het debat verloren heeft, lijkt Trump de rol van serieuze politicus weer helemaal te ontglippen. Die door hem 'Miss Piggy' genoemde latina was gewoon een verschrikkelijk mens, zei hij gisteren in een tv-interview met Fox. "Ze was onmogelijk. En ze kwam gigantisch aan."

Beste moment Hillary Clinton

Het beste moment voor Hillary Clinton kwam, toen Donald Trump suggereerde dat hij meer uithoudingsvermogen heeft, omdat hij voorafgaand aan het debat ook campagne-optredens deed: "Ik weet dat jij liever thuis blijft, en dat is okay."

Clinton, afgemeten: "Ik denk dat Donald me zojuist heeft bekritiseerd omdat ik mij heb voorbereid op dit debat. Nou, dat deed ik. En weet je waarvoor ik me nog meer heb voorbereid? Ik heb me voorbereid om president te zijn. En dat is volgens mij een goede zaak." Het publiek, dat was gevraagd niet te applaudisseren, kon zich niet stilhouden.

Beste moment DonalD Trump

Het beste moment van Trump, ook met verboden applaus, kwam toen hij na kritiek op zijn geheimzinnigheid over zijn financiën met een voorstel kwam dat de aandacht verlegde naar een voor Hillary Clintons pijnlijke kwestie: "ik zal mijn belastingaangifte vrijgeven - tegen het advies van mijn advocaten in - als zij de 33.000 emails vrijgeeft die gewist zijn. Zodra zij ze vrijgeeft, doe ik het ook."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden