Rustig in Bagdad na executie Saddam

(Novum/AP) - In Bagdad is het na de bekendmaking van de executie van Saddam Hussein relatief rustig gebleven. De regering kondigde geen algeheel uitgaansverbod af zoals ze deed toen op 5 november het doodvonnis over Saddam werd uitgesproken. In Sadr City, een sjiitische enclave in Bagdad, dansten mensen op straat en werden schoten in de lucht gelost om de dood van de oud-dictator te vieren.

Saddam is zaterdagochtend opgehangen. De voormalige Iraakse dictator, die 69 jaar is geworden, weigerde zich een zak over het hoofd te laten zetten en riep "God is Groot. De natie zal overwinnen en Palestina is Arabisch", voordat de strop om zijn nek werd gelegd. "Misdadiger Saddam is ter dood gebracht door ophanging", maakte de staatstelevisie even later bekend.

Iraakse functionarissen spraken tegen dat behalve Saddam ook zijn halfbroer Barzan Ibrahim en Awad Hamed al-Bandar, de vroegere opperrechter van het Revolutionaire Hof, zijn opgehangen, zoals de televisie meldde. De twee zullen pas worden opgehangen na afloop van Eid al-Adha, het islamitische offerfeest dat dit weekeinde wordt gevierd, zei nationale-veiligheidsadviseur Mouwafak al-Rubaie. Alleen Saddam werd zaterdag opgehangen, zei hij. "We wilden dat hij op een speciale dag zou worden terechtgesteld."

Ook Munir Haddad, een rechter van het hof van beroep dat de doodstraf tegen Saddam bevestigde, en Sami al-Askari, politiek adviseur van premier Nouri al-Maliki, zeiden dat Saddam als enige was terechtgesteld.

In Tikrit, de soennitische stad waar Saddam ooit zijn machtsbasis had, werd om zijn dood getreurd. "De president, de leider Saddam Hussein is een martelaar en God zal hem naast de andere martelaren zetten. Wees niet bedroefd en klaag niet, want hij is de dood gestorven van een heilige strijder", zei sjeik Yahya al-Attawi, een geestelijke van de Grote Saddam-moskee.

De executie volgde 56 dagen nadat Saddam ter dood was veroordeeld voor zijn rol bij de moord op 148 sjiieten uit het plaatstje Dujail, nadat daar in 1982 een mislukte aanslag op hem was gepleegd. Mensenrechtenorganisaties veroordelen de executie.

Door de snelle executie kunnen de slachtoffers van Saddams zwaarste misdaden hem nooit meer ter verantwoording roepen. Zijn proces wegens gifgasaanvallen op de Koerden, waarbij naar schatting 180 duizend doden vielen, is nog maar halfweg gevorderd. Deskundigen zeiden dat het proces waarschijnlijk zal worden voortgezet tegen de overgebleven verdachten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden