'Rustaaagh!' - een ode aan Tommy Beugelsdijk

De man die me al maanden vrolijk maakt, is Tommy Beugelsdijk. Oké, het is niet per se de voetballer zelf die me een goed humeur geeft, het is vooral een uitspraak van hem.

"Rustaaagh!"

Hij zei dat precies een jaar geleden, na de wedstrijd met zijn club ADO tegen FC Utrecht. Gelijkspel werd dat, op een warme zondag in Den Haag. Zo'n middag als gisteren, de zon brandde. Tommy kwam het veld af met een rood hoofd. "Je lijkt wel een tomaat", begon de verslaggever van TV West. "Ik heb het eâhrg warm ja", reageerde Tommy. Dat kwam volgens hem een beetje door het 'wèâh', maar vooral doordat hij terug was in de eredivisie, bij zijn eigenste ADO.

Frunnikend aan zijn geelgroene kraagje vertelde hij hoe mooi het was om weer samen met zijn maatjes op het veld te staan, met zijn moedeâhr langs de kant. Het spatte uit zijn ogen, het plukje rossige haar op zijn kruin wipte ervan. En toen kwam het. "Rooie!" rolde uit de mond van de verslaggever. "Hey haha!" reageerde Tommy. "Rustaaagh!"

Ik heb het wel tien keer teruggespoeld. Rustaaagh! Grenzeloze spontaniteit te midden van platgemediatrainde voetballers, wat een heerlijke verademing. En dat vind ik niet alleen. Eerst aarzelend, maar allengs meer hoorde ik mensen de uitspraak overnemen het afgelopen jaar. Op z'n Haags, met de 'g' lekker vol achter in de keel.

Tommy Beugelsdijk, hij is een held, vind ik. Een cultfiguur, met zijn pretharses en malle koppie haar. Hoe vaak gebeurt het nog dat een jongen bij de club uit zijn eigen stad terecht komt, op het hoogste niveau. Bijna nooit, toch? En dan ook nog zo'n jongen. Een jongen die zijn eigen speelstijl die van een houthakkeâhr noemt, maar - 'niemand gelooft dat' - ook gewoon op straat begonnen is. Op het plèntje tussen de flats, in de grote groene kooi.

Een jongen die niet ingewikkeld doet als het ook simpel kan. "Ik zag die bal en boem", beschrijft hij zijn goals. Waar je hem ook ziet, rolt zijn vette lach. En er valt aardig wat te lachen: ADO staat sinds de start van de competitie mooi in de bovenste regionen van de eredivisie, of zoals Tommy het verwoordt: "We veâhrklotuh het gewoân niet meâh in de laatste minuut."

De verslaggever van TV West heeft hem weer voor zijn microfoon. Of er dit seizoen een nieuw elan is bij de club? "Wat is dat, elan? O, de sfeeâhr. Die is goed." Tommy's gezicht splijt in een grijns vol zelfspot als hij het pas geleerde woord herhaalt: "Dus ja, er is een nieuw elaaah!"

Dat hij onbedoeld iets uitzonderlijks heeft bereikt, besefte ik vorige week toen ik zelfs een vriendin die sport haat ineens 'rustaaagh' hoorde zeggen. Ik vroeg haar of ze wist waar dat vandaan kwam. Ze had geen flauw idee. Voor mij was het toen wel duidelijk: Tommy heeft de Nederlandse taal er hoogstpersoonlijk een nieuwe uitdrukking bij gegeven heeft. Of althans, het is geen uitdrukking natuurlijk, maar wel een manier van spreken.

Zoveel hartjes voor deze ADO-man. Ik hoop dat hij niet naar Leeds vertrekt. Want voetballers als Tommy kunnen we niet missen. Op momenten dat ik me wat verdrietig of humeurig voel, zoek ik hem altijd even op. "Rooie!" "Hey haha, rustaaagh..." Daar word ik dus écht rustig van. En vrolijk, heel vrolijk.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden