Rust roest

(Koos Dijksterhuis)

Eind februari schreef ik in Trouw over ransuilen in een achtertuin. Vara’s ’Vroege Vogels’ belde me daarover. Of ik die uilen wilde laten zien. In naaldbomen kunnen uilen zich de hele winter door gedeisd houden. Ze roesten overdag en als een havik ze ziet, kan hij ze zo van hun tak slaan.

In deze wijk zijn geen haviken. De huizen zijn ruim 35 jaar oud, de bomen ook. „We hebben ze zelf aangeplant”, zegt de bewoner die vanachter een kop koffie dagelijks ransuilen ziet. „In de schemer vliegen ze weg, de één na de ander, prachtig mooi!”

Witte poep en grijze braakballen in de tuin deren hem niet. De uilen vliegen ’s avonds de nabijgelegen velden op, waar veel bosjes zijn, dijkjes, paden met bermen. Genoeg terrein met muizen. Ransuilen eten ook zangvogels, maar voor een gezin hebben ze muizen nodig. Een uilskuiken slikt een muis helemaal in. Muizen zijn hier; de braakballen zitten vol schedeltjes.

De uilen krijgen dan ook kuikens. „Zeven jaar geleden zag ik hier voor het eerst twee uilen”, zegt de bewoner. „Sindsdien zijn ze er iedere winter.” Eieren leggen ze in voormalige ekster- of kraaiennesten.

Komende weken zoeken ze zo’n nest en verlaten ze de tuin. Eksternesten zijn hier veel. Met eksters gaat het niet zo goed, maar juist in woonwijken gedijen ze aardig. Zo gek is het dus niet dat ransuilen in een buitenwijk leven. Vroege Vogels-presentator Menno Bentveld heeft ze gezien, evenals zijn tv-team. Net op tijd voor de uilen naar eksternesten verkassen. Met hoevelen zouden ze komende herfst terugkeren?

(Vanavond 19.20 uur, Nederland 2, morgen herhaling 19.50 uur, Nederland 2)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden