Rust politie toe op nieuwe criminaliteit

Het vorige week uitgelekte rapport over een 'onoverbrugbare achterstand' van politie en justitie in het bestrijden van criminaliteit in Nederland is verontrustend en reden tot zorg. In dit rapport van de top van de criminaliteitsbestrijders wordt gemeld dat 3,5 miljoen door burgers ervaren delicten, van eenvoudige fietsdiefstallen en inbraken tot meer bedreigende misdaad als afpersing, wapenhandel en mensensmokkel, onder de politieradar blijven. De bereidheid om aangifte te doen nam de laatste jaren flink af. Slechts 18 procent van de geregistreerde criminaliteit leidt tot vervolging.


Verontrustend is met name wat officieel 'ondermijnende criminaliteit' wordt genoemd. Kwetsbare wijken die dreigen in handen te vallen van de georganiseerde misdaad, aldus een onderzoek van de Universiteit van Tilburg, waarnaar de opstellers van het rapport van politie en justitie verwijzen. In sommige wijken of buurten is waarschijnlijk meer crimineel vermogen aanwezig dan legaal geld. Dat zijn helaas situaties die denkbaar zijn in zuidelijk Europa, maar toch niet in een modern georganiseerd land als Nederland? En als dat wel zo is, moet er alles aan worden gedaan om dit tegen te gaan.


De cijfers staan in schril contrast met het beeld dat minister Ard van der Steur graag naar buiten brengt, namelijk dat de criminaliteit al jaren aan het dalen is. Terecht reageert de Tweede Kamer kritisch op het positieve criminaliteitsbeeld van deze VVD-minister. Diverse partijen pleitten al voor meer geld naar politie, justitie en rechtspraak. Vanaf dit jaar wordt er overigens al structureel 450 miljoen euro extra uitgetrokken voor de criminaliteitsbestrijding.


Toch is het ook belangrijk goed naar het alarmerende rapport te kijken. Volgens lector 'publiek vertrouwen in veiligheid' aan de Hogeschool Inholland, Marnix Eysink Smeets, is er wel degelijk sprake van een afname van de 'traditionele' criminaliteit, mede als gevolg van de vergrijzing, maar komen juist nieuwe vormen van criminaliteit op, zoals cybercrime, terrorisme en de dreiging dat bendes wijken overnemen, de zogeheten ondermijning.


Dit zijn andere vormen van bedreigingen dan voorheen, met andere spelers en andere methoden. Het gaat er dus niet alleen om een blik geld open te trekken voor extra mensen en materieel. Dat kan nodig zijn, maar de vraag dient allereerst te worden gesteld of politie en justitie wel voldoende toegerust zijn ook deze nieuwe ontwikkelingen in de criminaliteit aan te pakken. Dat kan vragen om moderner toegeruste en wellicht ook hoger opgeleide misdaadbestrijders, naast meer blauw op straat.


De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden