Rust op de savanne is bedrieglijk

Bevolking van het Malinese dorpje Somadougou wacht in spanning af

REPORTAGE | ILONA EVELEENS | SOMADOUGOU

"We kunnen u er niet inlaten. Het is te gevaarlijk want de extremisten zijn geïnfiltreerd in dit gebied", laat na lang wachten een Malinese commandant per mobiel weten. De toegangsweg naar Mopti en Sevare blijft bij de wegversperring in Somadougou hermetisch gesloten.

Achter de afzetting van lege olievaten bevinden zich Malinese en Franse militaire eenheden die gezamenlijk de islamitische extremisten proberen te verdrijven uit het noorden van Mali dat ze sinds bijna een jaar bezetten.

Buiten het grote aantal militairen oogt de savanne, waarin Somadougou ligt, vreedzaam. Koeien van de Fulani, een herdersvolk, knabbelen aan de uitgedroogde restanten van de geoogste gierst. Eeuwenoude baobabbomen waken als onwrikbare reuzen over het vee.

Onder de bevolking zit de schrik er echter flink in. Het dagelijks leven is opeens veranderd sinds de islamitische strijders aan hun opmars naar het zuiden begonnen, de aanleiding voor de Franse interventie.

"Ons dorp is beroemd om de grote markt die hier zondags plaatsvindt", zegt Fatamata Diouwara, een stevige vrouw op een krukje, die vettige oliebollen verkoopt. "Maar die is tot twee keer toe verboden door het leger omdat ze bang zijn dat de rebellen er aanslagen willen plegen. Ze kunnen in de menigte opgaan." Er heerst nauwelijks bedrijvigheid in het dorp. Een man repareert een brommer, anderen zitten onder afdakjes talloze kopjes bittere thee te drinken.

Haridiatou Dera, die een handeltje in tweedehands kleding heeft, kijkt sip naar de berg met mannenhemden en babykleding, uitgespreid op een doek op de stoffige grond. "Zondag is mijn beste verkoopdag en nu heb ik al twee weken nauwelijks iets verdiend. Ik hoop dat het leger en de Fransen rust brengen."

Ze voelt zich wat minder onveilig sinds het leger aanwezig is. Maar echt lekker slaapt ze nog niet. "Maar nu durf ik tot het donker wordt buiten te blijven. Vorige week hebben we ons een paar dagen opgesloten in huis. Ik was bang dat de rebellen zouden komen."

Beide vrouwen zijn moslim maar dragen geen hoofddoekjes. De meeste Malinezen hangen een gematigde versie van de islam aan en moeten niets hebben van de strikte islamitische wetgeving die was ingevoerd door de extremisten.

Zo'n 300 kilometer zuidwestelijk van Somadougou hebben de Malinese en Franse militairen gisteren het centrum van het stadje Diabaly bereikt, dat vorige week werd ingenomen door de radicale islamisten. Een deel van hen bevindt zich volgens de bevolking nog in de stad, en zou zich voordoen als inwoner. De militairen hebben zich voorbereid op verrassingsaanvallen.

Het gebied rond Diabaly is de graanschuur van Mali, een arm land dat regelmatig wordt geteisterd door droogte en voedselgebrek. Irrigatiekanalen, gevoed door de brede en volle Nigerrivier, doorsnijden het landschap waar rijst op grote schaal wordt verbouwd.

Aan de weg naar Diabaly wast een soldaat theekopjes af, terwijl twee anderen onderuit hangen in stoelen. Ze dwingen een man op een bromfiets te stoppen. Hij moet zijn papieren tonen, maar die heeft hij niet bij zich. Een soldaat strekt loom de hand uit waarin de man openlijk en gelaten het equivalent van anderhalve euro legt. Zuchtend stapt hij weer op zijn brommer.

Balan Nimaga bekijkt het tafereel. Hij is met zijn twee vrouwen en zeven kinderen op een tractortje uit Diabaly gevlucht. Hij weet nog niet wanneer hij teruggaat. "Ik ben huiverig voor het Malinese leger. Die gedragen zich niet altijd goed. Ik wacht nog even af."

Het leger pleegde vorig jaar een staatsgreep waardoor chaos ontstond. Bovendien werd het min of meer onder de voet gelopen in het woestijnachtige noorden van het land. Er zijn berichten dat gefrustreerde soldaten zich op diverse plaatsen misdragen tegenover de bevolking. De Amerikaanse mensenrechtenbeweging Human Rights Watch maakt zelfs melding van het executeren van burgers.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden