Rust lijkt weergekeerd in Ferguson na nachten van rellen

null Beeld reuters
Beeld reuters

Na vier dagen en nachten van felle protesten lijken de gemoederen in de Amerikaanse stad Ferguson te bedaren. Inwoners waren woedend over het doodschieten van een ongewapende zwarte tiener door een politieagent, en de inzet van de lokale politie met militaire uitrusting om de protesten te onderdrukken gooide alleen maar olie op het vuur.

Na de beslissing van gouverneur Jay Nixon om de ordehandhaving in handen van de politie van de staat Missouri te leggen, keerde de rust vannacht enigszins weer.

'Het enige wat zij deden was naar ons kijken en traangas afschieten', vatte de 41-jarige Pedro Smith het optreden van de politie van St. Louis, waar Ferguson een voorstad van is, van de afgelopen dagen samen. 'Dit is totaal anders. Nu worden wij met respect behandeld.'

Er waren rellen uitgebroken in de stad nadat een agent de tiener Michael Brown (18) zou hebben neergeschoten terwijl de jongen zijn handen omhoog deed om te laten zien dat hij ongewapend was. De naam van de agent wordt door de politie vooralsnog geheim gehouden.

Het incident heeft leidde tot hevige protesten in de stad. De politie gaf, tot onvrede van de demonstranten, maar mondjesmaat informatie over het incident. Ook probeerde zij de protesten in de kiem te smoren met de inzet van militair materieel en traangas. De houding van de politie heeft volgens critici geleid tot geweldsescalatie.

State Highway Patrol
Gouverneur Jay Nixon van Missouri droeg de veiligheid van de stad over aan de State Highway Patrol. De zwarte politiechef Ron Johnson is nu verantwoordelijk voor de veiligheid in de stad. De lokale politie blijft aanwezig in Ferguson, maar wordt aangestuurd door de staatspolitie.

Volgens Nixon leek de stad de afgelopen dagen op een 'oorlogsgebied'. Bij rellen in de nacht van woensdag op donderdag zette de politie traangas en rookbommen in om demonstranten uit elkaar te drijven. Ook schoot de politie met rubberen kogels. Demonstranten bestookten de autoriteiten met stenen en molotovcocktails.

Oproep tot kalmte
De Amerikaanse president Barack Obama deed vooral een oproep tot kalmte, aan zowel betogers als de politie, na dagen van onrust in Ferguson. 'Het is belangrijk om niet te vergeten hoe dit begon', zei de president. 'We hebben een jongeman verloren, onder tragische omstandigheden.'

Obama benadrukte dat de politie een verantwoordelijkheid heeft om open te zijn over het onderzoek.

Ron Johnson van de State Highway Patrol Beeld reuters
Ron Johnson van de State Highway PatrolBeeld reuters
Inwoners van Ferguson en de politie staan lijnrecht tegenover elkaar. Beeld reuters
Inwoners van Ferguson en de politie staan lijnrecht tegenover elkaar.Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters

In de VS gingen gisteren in verschillende steden mensen de straat op gegaan om de 18-jarige Michael Brown te herdenken. In onder meer New York, Boston, Chicago en Atlanta werden stille tochten gehouden, meldden Amerikaanse media.

Human Rights Watch
Mensenrechtenactivisten hebben felle kritiek op het politieoptreden in Ferguson. Volgens Human Rights Watch (HRW) intimideert de politie demonstranten en journalisten.

De mensenrechtenorganisatie spreekt van het richten van vuurwapens op vreedzame betogers en de inzet van pantservoertuigen. Ook is volgens HRW mogelijk buitensporig geweld gebruikt, waaronder het schieten met rubberkogels en traangas op de menigte. Ook zijn journalisten opgepakt.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), waar ook de VS bij zijn aangesloten, noemde de arrestatie van journalisten onacceptabel en een schending van het recht van media om de gebeurtenissen te verslaan.

Woensdag werden Washington Post-verslaggever Wesley Lowery en Huffington Post-journalist Ryan J. Reilly aangehouden.

null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden