Rust keert terug in Culemborg na 'verzoeningsoptocht'

culemborg – Ongeveer tweehonderd Marokkanen en Molukkers hebben gisteravond in Culemborg meegelopen in een speciale ’verzoeningsoptocht’. Ze trokken door de wijk Terweijde, die recent het toneel was van schermutselingen tussen de twee bevolkingsgroepen.

De tocht begon om zeven uur in het winkelcentrum in de wijk, waar alle deelnemers een rode roos van de plaatselijke supermarkt kregen. Een uur later eindigde de stoet op dezelfde plek, waar de burgemeester en een vertegenwoordiger van de Molukkers en een van de Marokkanen de menigte toespraken.

Eerder op de dag hadden vertegenwoordigers van beide bevolkingsgroepen al druk overlegd op het stadhuis, om herhaling van het geweld te voorkomen. Over de precieze inhoud van de gesprekken wilden het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders en de Molukse stichting Badan Persatuan Maluku na afloop geen mededelingen doen.

De Molukse afgevaardigde Baboyo Porsisa liet wel weten dat hij een komst van Geert Wilders niet ziet zitten. De PVV-leider had eerder aangekondigd dat hij de Molukkers in de wijk Terweijde een hart onder de riem wilde komen steken. „De oplossingen moeten komen vanuit de wijk. Daar hebben wij de heer Wilders niet voor nodig”, aldus Porsisa.

De politie blijft voorlopig nog aanwezig in de wijk, om de rust te bewaken. Gisternacht deden zich in Terweijde geen incidenten voor, liet een politiewoordvoerder weten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden