Russische stad wil heilig hindoeboek verbieden, Indiërs woedend

Een Hara Krishna-aanhanger houdt een exemplaar van de Bhagavad Gita omhoog.Beeld afp

Indiërs protesteren massaal tegen een dreigend verbod op de Bhagavad Gita. Een Russische rechtbank overweegt een variant van het heilige hindoeboek op dezelfde lijst te zetten als Adolf Hitlers Mein Kampf.

Openbare aanklagers in de Siberische stad Tomsk noemen het boek 'Bhagavad Gita en ik' extremistisch. De Hare Krishna-variant op het heilige hindoeïstische geschrift zou beledigend zijn voor niet-gelovigen.

De kwestie zorgt al enige tijd voor beroering. Onder Indiase politici liepen de emoties maandag zo hoog op dat besloten werd om het parlementsgebouw tijdelijk te sluiten. Op Twitter was 'gita' trending topic, een van de meest besproken onderwerpen.

Kerk
Aanhangers van de hindoeïstische Hare Krishna-beweging protesteerden maandag voor de Russische ambassade. Volgens Indiase hindoes zit de Russisch-orthodoxe kerk achter het plan, meldt de India Times. De kerk zou de bewegingsvrijheid van Russiche hindoes willen beperken.

Moskou ziet weinig in een eventueel verbod. In een verklaring sprak de Russische ambassadeur in India zich maandag uit tegen het verbieden van heilige teksten. De twee landen onderhouden sterke diplomatieke banden. Volgens de Indiase buitenlandminister heeft zijn land 'op het hoogste niveau' overlegd met de Russische overheid.

Godsdienstvrijheid
Russen genieten sinds het vallen van de Sovjet-Unie godsdienstvrijheid. Een groep Russische hindoes verzocht de mensenrechtencommissie van het land vorige week om de kwestie te beoordelen. De uitspraak staat gepland voor 28 december.

In de Bhagavad Gita treedt de god Krishna op als de belangrijkste manifestatie van God op aarde. Het manuscript vormt met de veda's (http://nl.wikipedia.org/wiki/Veda's) het canon van de hindoeïstische leer en zou meer dan vijfduizend jaar oud zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden