Update

Russische sporters toch welkom op Olympische Spelen

De Russische president Vladimir Poetin tijdens een vergadering over het aanstellen van een anti-doping commissie. Beeld anp
De Russische president Vladimir Poetin tijdens een vergadering over het aanstellen van een anti-doping commissie.Beeld anp

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft vandaag besloten om niet alle Russische sporters te weren van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De vrees bestond dat de volledige ploeg, die uit 387 sporters bestaat, zou worden geschorst in verband met het dopingschandaal dat onlangs aan het licht kwam dankzij klokkenluider Joelia Stepanova. Zijzelf mag evenwel niet deelnemen aan de Spelen.

Het besluit om Russische sporters wel of niet te laten meedoen aan de verscheidene onderdelen in Rio, zal nu worden genomen door de internationale sportfederaties, aldus het Russische persbureau TASS.

Het mondiale antidopingbureau WADA drong maandag aan op een algehele schorsing van Rusland, nadat de Canadese onderzoeker Richard McLaren had geconcludeerd dat in het land jarenlang sprake was van een door de staat aangestuurd dopingsysteem die tal van sporten omvatte. Het IOC belegde een dag later telefonisch spoedberaad, maar durfde toen nog geen beslissing te nemen over een collectieve schorsing.

Het bestuur wilde eerst de juridische mogelijkheden onderzoeken en ook de uitspraak afwachten van het internationaal sporttribunaal CAS in de beroepszaak die de Russische atleten hadden aangespannen tegen hun schorsing. Het CAS wees het beroep donderdag af, wat betekent dat de atleten uit Rusland definitief niet naar de Spelen mogen.

Neutrale vlag
Een paar Russische sporters mogen zeker naar Rio, maar onder neutrale vlag en mits ze duidelijk kunnen aantonen niets te maken te hebben met de Russische dopingcultuur. De internationale federaties moeten zich daarover buigen.

Voor één atlete, verspringster Darija Klisjina, heeft een speciale herzieningscommissie van de internationale atletiekfederatie IAAF al een uitzondering gemaakt. Klisjina traint in Florida en wordt daar ook regelmatig op doping getest.

Middenafstandsloopster Joelia Stepanova (30), de klokkenluider die het dopingschandaal naar buiten bracht, mag niet meedoen aan de Spelen. Ze heeft namelijk zelf ook doping gebruikt voor ze klokkenluider werd. Stepanova had een verzoek gedaan om als onafhankelijk sporter mee te doen aan de Spelen, maar dat is afgewezen. Het IOC is haar wel erkentelijk voor haar daad en wil haar steunen in het vervolg van haar loopbaan. Stepanova en haar man worden daarom wel uitgenodigd in Rio.

Tennissers
Tennisbond ITF liet zondagavond als eerste internationale sportfederatie weten dat de zeven Russische tennissers en tennissters die waren geselecteerd voor de Spelen 'gewoon' naar Rio mogen. Volgens de ITF zijn de zeven, die de hele wereld over reizen, onderdeel van een intensief antidopingprogramma buiten Rusland. Als de namen van de betreffende tennissers niet voorkomen in het onderzoeksrapport van WADA, mogen ze van de ITF naar Rio.

Maria Sjarapova gaat niet naar de Spelen. De voormalige nummer één van de wereld is voor twee jaar geschorst, nadat ze was betrapt op het verboden middel meldonium.

De Russische klokkenluider Joelia Stepanova. Beeld ap
De Russische klokkenluider Joelia Stepanova.Beeld ap
Geschorste atleten wereldwijd. Beeld anp
Geschorste atleten wereldwijd.Beeld anp

De IOC heeft besloten Russische sporters toe te laten als ze aan een aantal eisen hebben voldaan:

-Internationale Sportbonden moeten de Wereld Antidopingcode toepassen op alle Russen
-De afwezigheid van een positieve dopingtest kan niet als voldoende worden gezien
-De Sportbonden moeten de dopingresultaten van alle deelnemers analyseren en daarbij alleen kijken naar dopingtests die zijn geanalyseerd door adequate internationale organisaties
-De Sportbonden moeten naar de informatie in het McLaren-rapport van de WADA kijken
-Ze moeten ook hun eigen regels voor het uitsluiten van nationale sportbonden toepassen

Het Russisch olympisch comité mag geen atleten naar Rio sturen die ooit een dopingschorsing heeft gehad, ook al heeft de sporter die al uitgezeten.

Het IOC accepteert uiteindelijk de voordracht van Russische atleten op voorwaarde van een streng controleprogramma waar de sporters buiten competitie worden getest. Als een sporter niet beschikbaar is, wordt zijn accreditatie voor de Spelen direct ingetrokken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden