Russische spionne vrijgelaten in Duitsland in mogelijke ruil

Het voormalig hoofdkantoor van de KGB Beeld reuters
Het voormalig hoofdkantoor van de KGBBeeld reuters

Een Russische spionne die samen met haar man in 2013 veroordeeld werd in een Duitse spionagezaak, is vervroegd vrijgekomen en teruggekeerd naar Rusland. Dat berichtten Duitse media gisteren. Mogelijk is er sprake van een uitwisseling.

Het duo was veroordeeld voor het uitleveren van informatie over de militaire en politieke strategieën van de Europese Unie en van de NAVO. De twee hadden een bron binnen het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, Raymond P. Hij werd dit jaar in Nederland veroordeeld tot 8 jaar celstraf.

Andreas en Heidrun Anschlag werden in oktober 2011 opgepakt nadat de Duitse politie de vrouw verrast had toen ze op de trein versleutelde boodschappen op een zendertje zat te beluisteren. Het gaat om de belangrijkste spionageaffaire in Duitsland sinds de Koude Oorlog.

De twee leverden hun informatie aan de Russen op ouderwetse spioanage-wijze. Documenten werden in een in onbruik geraakte brievenbus achtergelaten, of onder bomen, en opgepikt door medewerkers van het consulaat-generaal van Rusland in Bonn, de voormalige hoofdstad van West-Duitsland.

Wissel voor spion
Volgens het Duitse Focus zou de vervroegde vrijlating mogelijk onderdeel zijn van een uitwisseling van spionnen tussen Rusland en Duitsland. Midden juli vorig jaar, kort na de veroordeling van het spionnenkoppel, schreef de Russische krant Kommersant dat Moskou hen wou wisselen tegen ten minste één spion die ervan verdacht wordt voor het Westen gewerkt te hebben en die zijn straf uitzit in Rusland.

De vrouw van 48, die zichzelf Heidrun Anschlag (of 'Aanslag' in het Nederlands) noemde, werd twee dagen geleden vrijgelaten en keerde terug naar Rusland. Haar man van 53, Andreas genoemd, blijft in de gevangenis, schrijven het magazine Focus en nieuwsagentschap DPA.

Een rechtbank in Stuttgart veroordeelde Heidrun Anschlag in juli 2013 tot 5,5 jaar gevangenis. Haar man Andreas kreeg 6,5 jaar. Ze werden schuldig bevonden aan spionage voor de KGB, de buitenlandse inlichtingendienst van de Sovjet-Unie, en voor haar Russische opvolger, de SVR.

De twee spionnen vestigden zich in West-Duitsland in 1988, voor de val van de Berlijnse Muur. In het alledaagse leven studeerde Andreas voor ingenieur en werkte hij in de autoindustrie. Heidrun was huisvrouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden