Russische politicus in coma na tweede vergiftiging

oppositie | Politicus Kara-Moerza is weer vergiftigd. In Trouw vertelde hij dat het regime van Poetin het op hem voorzien heeft.

De Russische politicus Vladimir Kara-Moerza is voor de tweede keer in twee jaar tijd met vergiftigingsverschijnselen opgenomen in het ziekenhuis. Hij wordt sinds donderdag in een kunstmatige coma gehouden. Zijn vrouw Jevgenia zei gisteren tegen persbureau AP dat de artsen haar vertelden dat Kara-Moerza vrijwel zeker vergiftigd is. Precies zoals twee jaar terug toen hij bijna bezweek aan nierfalen. Laboratoria in Israël en Frankrijk onderzoeken momenteel zijn bloedmonsters.


Kara-Moerza, vriend en collega van de vermoorde politicus Boris Nemtsov, strijdt tegen het regime van president Poetin. Hij reist als vertegenwoordiger van Open Rusland, de club van dissident Michaïl Chodorkovski, het land door en probeert in die hoedanigheid Rusland richting democratie te bewegen.


Maar zijn belangrijkste strijd voert hij buiten Rusland. Hij lobbyde samen met Nemtsov voor de zogenoemde Magnitski-wet, vernoemd naar de advocaat die in 2009 werd doodgeslagen in een Russische gevangenis. De wet werd vijf jaar geleden aangenomen door het Amerikaanse congres en ontzegt zestig hooggeplaatste Russische diplomaten de toegang tot de VS. Ook zijn hun activa bevroren. Kara-Moerza zorgde er bovendien voor dat een extra clausule werd toegevoegd die mensenrechtenschendingen in het algemeen veroordeelt.


De politicus zei begin november inTrouw dat zijn vergiftiging vrijwel zeker verband hield met de Magnitski-wet. "Ze wilden mij vermoorden, hoewel ik nog steeds niet weet hoe dat is gebeurd en door wie." Wat hij wel weet is dat de wet gevoelig ligt bij Russische politici. "Het raakt de mensen in het Kremlin persoonlijk. De huidige machthebbers besturen Rusland als een dictatuur, maar willen wel gebruikmaken van de privileges uit de westerse wereld." Wie probeert die privileges af te pakken, loopt volgens hem gevaar.


Hij maakt zich zorgen over de machtswisseling in de VS. Vorige maand schreef hij een brief aan de Senaat tijdens de hoorzitting van de nieuwe minister van buitenlandse zaken, Rex Tillerson. Hij bracht daarin onder de aandacht dat Rusland geen democratie is en dat mensen worden opgesloten vanwege hun politieke denkbeelden. Houdt daar rekening mee, was Kara-Moerza's boodschap. Zijn vrouw die met de kinderen in de VS woont, viel hem gisteren bij. Ze zei tegen ABC-news: "Trump moet weten dat mensen zoals Poetin geen vrienden zijn. Zo moet je ze ook niet behandelen."


Het interview met Kara-Moerza is terug te lezen op www.trouw.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden