Russische Paris Hilton blijft Poetin dankbaar
‘Ksjoesja’ wordt ze binnen de Kremlinmuren liefkozend genoemd. Ksenia Sobtsjak kende Vladimir Poetin al toen ze nog in de schoolbankjes zat. Haar vader was burgemeester van St. Petersburg en Poetin was zijn plaatsvervanger. Nu wil ze als presidentskandidaat in het strijdperk treden tegen de man bij wie ze ooit op schoot zat.
Een harde confrontatie met de vroegere huisvriend gaat ze hoe dan ook uit de weg. “Ik ga Poetin niet persoonlijk beledigen”, zei Sobtsjak (35) deze week bij de presentatie van haar ambitieuze plannen. Ze is hem dank verschuldigd, zegt ze, omdat hij haar vader hielp het land te verlaten toen hij eind jaren negentig werd beschuldigd van corruptie.
“Voor sommige mensen is Poetin in de eerste plaats een tiran en een dictator”, aldus Sobtsjak. “Voor mij is hij in de eerste plaats de man, die in een heel moeilijke situatie mijn vader heeft geholpen, hem praktisch het leven heeft gered.” Sobtsjak zegt wel kritiek te hebben op Poetins politiek, op het ontbreken in Rusland van vrije verkiezingen en een onafhankelijke rechtspraak.
Paris Hilton
Tot haar studentenjaren leidde Sobtsjak een betrekkelijk onopvallend bestaan in de schaduw van haar beroemde vader. Ze vertrok naar Moskou voor een opleiding aan het prestigieuze Staatsinstituut voor Internationale Betrekkingen en ging er niet meer weg. Na haar afstuderen in 2004 werd de extravagante blondine al snel een begrip binnen het Moskouse uitgaansleven. Ze verwierf het predicaat ‘Russische Paris Hilton’, een imago dat ze tot op de dag van vandaag maar moeilijk van zich af kan schudden. Landelijke bekendheid kreeg ze als presentatrice van een populaire en scandaleuze realitysoap, voor enkele Moskouse gemeenteraadsleden aanleiding haar aan te klagen als ‘koppelaarster en souteneur’.
Sobtsjak hield zich verre van de politiek tot ze zich eind 2011 aansloot bij massale protesten tegen verkiezingsfraude. Ze werd een van de boegbeelden van het verzet tegen president Poetin, maar riep tot ongenoegen van andere oppositieleiders op de zittende macht tot verandering te bewegen, in plaats van te streven naar een machtsovername.
Sindsdien heeft ze zich geprofileerd als journaliste en televisiemaker, al bleven de meeste federale zenders voor haar gesloten vanwege haar politieke activiteit.
Sobtsjak ontkent dat haar deelname aan de presidentsverkiezingen een idee is van het Kremlin. Ze zegt dat ze Poetin heeft verteld van haar plannen toen ze hem interviewde voor een film over haar vader. Sobtsjak: “Ik had niet de indruk dat hij dat leuk vond.”