Russische olietanker houdt Rotterdam en Den Haag bezig

De Rainbow Warrior van Greenpeace ligt bij de Russische olietanker Michail Oeljanov (achtergrond), gevuld met de omstreden Noordpoololie, in de Maasvlakte Olie Terminal. Beeld anp
De Rainbow Warrior van Greenpeace ligt bij de Russische olietanker Michail Oeljanov (achtergrond), gevuld met de omstreden Noordpoololie, in de Maasvlakte Olie Terminal.Beeld anp

Activisten van Greenpeace hebben vanochtend geprobeerd te verhinderen dat de Russische olietanker Michail Oeljanov zou aanleggen in de Rotterdamse haven. De olietanker heeft daar met enige moeite omstreden Noordpoololie aan land gebracht. Voorlopig zit een verbod op het vervoer van dergelijke ruwe olie uit het Noordpoolgebied er volgens het kabinet echter niet in, schrijft minister Henk Kamp (Economische zaken) vandaag aan de Tweede Kamer.

De politie maakte vanochtend snel een einde aan de protestactie van Greenpeace. Agenten hebben de kapitein van Greenpeace-schip Rainbow Warrior aangehouden en ook zijn ongeveer 30 activisten op de kade en in de bootjes rondom de olietanker opgepakt.

Zeker 100 actievoerders en bemanningsleden van de Greenpeace-schepen Rainbow Warrior III en Esperanza waren bij de actie betrokken. Ook hing een aantal paragliders boven de tanker. Toen de Rainbow Warrior weigerde de blokkade te stoppen, heeft de politie het actieschip weggesleept. Pas daarna kon de Russische tanker zijn lading lossen.

'Rotterdam heeft de discutabele eer om de allereerste lading Noordpoololie ter wereld in ontvangst te mogen nemen', aldus Greenpeace-activist Willem Wiskerke. 'De Michail Oeljanov met zijn Noordpoololie is het begin van de economische exploitatie van het Noordpoolgebied.' De eigenaar van de olietanker, de Russische rederij Sovcomflot, noemt de actie van Greenpeace 'een onverantwoorde publiciteitsstunt'.

Verbod Noordpoololie
Ondanks de protesten zit een verbod op het vervoer van dergelijke ruwe olie uit het Noordpoolgebied er volgens het kabinet niet in. Ook kan Nederland verdergaande exploitatie van olie en gas in dat gebied niet verbieden, schrijft minister Henk Kamp van Economische Zaken aan de Tweede Kamer. Kamp reageert daarmee op een aangenomen motie van PvdA-Kamerlid Jan Vos, die een verbod wil op transport van zware olie door het Noordpoolgebied.

De controversiële olie in de tanker is afkomstig van het Prirazlomnaya-platform in de Petsjorazee van het Russische gasconcern Gazprom. Greenpeace voerde daar in september 2013 al actie, waarbij het Greenpeace-schip Arctic Sunrise in beslag werd genomen. Ook werden 30 actievoerders, onder wie de Nederlanders Faiza Oulahsen en Mannes Ubels, gedurende 100 dagen vastgehouden in Rusland.

Vanwege alle commotie van de afgelopen dagen heeft de afnemer van de eerste lading Noordpoololie, het Franse olieconcern Total, besloten niet nog meer olie van de Noordpool af te nemen, zo meldde de NOS.

Zeker 100 actievoerders en bemanningsleden van de Greenpeace-schepen Rainbow Warrior III en Esperanza waren bij de actie van vanmorgen betrokken. Beeld reuters
Zeker 100 actievoerders en bemanningsleden van de Greenpeace-schepen Rainbow Warrior III en Esperanza waren bij de actie van vanmorgen betrokken.Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld EPA
Beeld EPA

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden