Russische neonazi's op 'safari': homo's slaan en vernederen

null Beeld epa
Beeld epa

'Een safari' noemen ze het. Via websites zoeken jonge Russische homohaters contact met jongens die tegen betaling bereid zijn tot seksueel contact met mannen. Als het nietsvermoedende slachtoffer op de plaats van de afspraak komt opdagen wordt hij door de jongeren in het nauw gedreven, getart en vernederd en gedwongen te bekennen dat hij homo is, of pedofiel. Videobeelden van deze 'opvoedende gesprekken' en 'interviews' zijn vervolgens voor iedereen toegankelijk op de Russische sociale media.

Vermoedelijk tientallen jonge homo's in onder meer Moskou en Tambov zijn sinds afgelopen winter het slachtoffer geworden van dit soort acties. Drijvende kracht erachter is een zestienjarige neonazi die schuilgaat achter het pseudoniem Fillipp Dönitz.

De achternaam verwijst naar de Duitse admiraal die zich in mei 1945 heel even de opvolger van Hitler mocht noemen. In een gesprek met een Moskouse krant zegt hij dat 'de hardste gesprekken' uit de video's worden geknipt. Hij erkent ook dat sommige slachtoffers zijn overgoten met urine. 'Urinetherapie' noemt hij dat.

Het verdere lot van de slachtoffers laat 'Dönitz' koud, ook dat van een jongen die sinds de publicatie van de video op zijn school is geslagen, uitgejouwd en vernederd en die hem, vergeefs, heeft gesmeekt de beelden te verwijderen. Ook als een slachtoffer zelfmoord zou plegen bezorgt hem dat geen gewetenswroeging.

Een Russische senator heeft een strafrechtelijk onderzoek geëist, omdat in een van de filmpjes sprake is van dwang tot het verrichten van seksuele handelingen. 'Dönitz' maant een van zijn slachtoffers orale seks te bedrijven, omdat dat voor hem 'de enige kans' zou zijn om te voorkomen dat de videobeelden openbaar worden gemaakt. "Ik begrijp dat je het niet wilt", zegt hij. "Maar het is de enige mogelijkheid, anders komt dit filmpje op het internet en zullen je vrienden en je ouders dit zien."

Gedreven door homohaat
De acties van 'Dönitz' (werkelijke naam: Razinski) zijn geïnspireerd door soortgelijke 'safari's', die zijn georganiseerd door de bekende neonazi Maksim Martsinkevitsj met als doel pedofielen te ontmaskeren. Ook 'Dönitz' nam actief deel aan die acties. In heel Rusland bestaan al honderden soortgelijke groepen.

Ze worden gedreven door homohaat en de deelnemers maken desgevraagd geen verschil tussen homoseksualiteit en pedofilie. Ze voelen zich gesterkt door omstreden wet, die 'propaganda' van homoseksualiteit onder minderjarigen verbiedt en de goedkeuring heeft van een meerderheid van de Russische bevolking.

De deels kaalgeschoren Martsinkevitsj opereert onder het pseudoniem Tesak ('Jachtmes') en zat eerder drie jaar in de cel wegens aanzetten tot rassenhaat. Hij is opvallend salonfähig, geregeld te gast in televisieprogramma's en laat geen gelegenheid onbenut om de Hitlergroet te brengen. Hij zegt 'de zuiverheid van de natie' na te streven en gebruikt daartoe met evenveel gemak geweld tegen homo's als tegen immigranten. Dat geweld komt maar zelden in beeld, want als bij Tesak en zijn aanhangers de vuisten erbij te pas komen draait de camera snel weg van het slachtoffer, al is het kermen van de pijn onmiskenbaar te horen.

Het stramien van deze acties is overbekend. Op vergelijkbare wijze als homo's gaan Russische nationalisten immigranten te lijf. Alleen al in Moskou zijn enkele duizenden jongeren aangesloten bij groepen die straffeloos jagen op illegale buitenlanders en de animo hiervoor groeit, zeker in het licht van de recente massale arrestaties van buitenlandse werknemers.

In Sint- Petersburg schuimden neonazi's, sommigen gewapend met honkbalknuppels, vorige week met hetzelfde doel de straten af. Ze gooiden groente- en fruitkramen omver, intimideerden en filmden buitenlandse verkopers, van wie sommigen door de politie werden meegenomen voor verhoor. Naderhand zijn enkele aanhoudingen verricht onder de aanstichters van deze razzia. Een soortgelijke actie in Moskou vond plaats onder nauwlettend toezicht van de politie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden