Russische krant vraagt Nederland om vergeving

De voorpagina van de Russische krant Novaja Gazeta. Beeld Novaja Gazeta
De voorpagina van de Russische krant Novaja Gazeta.Beeld Novaja Gazeta

De Russische krant Novaja Gazeta biedt vandaag op de voorpagina excuses aan voor de vliegramp in Oekraïne. Over de volledige pagina is een foto afgedrukt van een stoet Nederlandse rouwwagens die over de snelweg van Eindhoven naar Hilversum rijdt. Boven de foto staat 'Vergeef ons, Nederland'.

Amber Dujardin

In de krant staat een verslag van de dag van nationale rouw met de kop 'Nederland ontvangt de lichamen'. In het artikel staan argumenten die veel Nederlanders hebben om Rusland verantwoordelijk te houden voor de ramp. De krant citeert onder meer de Telegraaf, die meldde dat 66 procent van de Nederlanders bereid is tot sancties tegen Rusland.

Volgens Novaja Gazeta kan er geen twijfel bestaan over de rol van Poetin in de vliegtuigcrash: 'De schuld voor de ramp ligt volledig bij hen die de lucifers in de handen drukten van de patiënten uit Lugansk en Donetsk.' Daarmee doelt de krant op de luchtdoelraket die door Rusland zou zijn geleverd aan pro-Russische separatisten.

'Catastrofale situatie'
Over de toespraak die Poetin zondag gaf op de nationale televisie, schrijft de krant: 'nooit eerder sprak Poetin het Russische volk toe, behalve in de gebruikelijke Nieuwsjaarsspeech. Dat deed hij niet toen Russen het leven lieten bij rampen, maar nu doet hij het wel. Waarom? Omdat hij in een catastrofale situatie terecht is gekomen.'

Novaja Gazeta is een van de weinige onafhankelijke kranten in Rusland en verschijnt twee keer per week. De krant staat bekend om zijn kritische houding tegenover de Russische politiek. De krant doet veel aan onderzoeksjournalistiek en brengt geregeld corruptieschandalen aan het licht. Novaja Gazeta wordt dan ook veel gelezen door de oppositie in Rusland.

Schokkende foto
Het is niet de eerste keer dat de Russische krant een beschuldigende vinger wijst naar Poetin in het conflict in Oekraïne. In de vorige editie van maandag 21 juli plaatste Novaja Gazeta een schokkende foto van een jong slachtoffer van de vliegramp op de voorpagina, met daarboven de tekst: 'wij rouwen'. In een kritisch artikel maakte de krant korte metten met de Russische 'propaganda' die de vliegtuigcrash afschuift op 'Oekraïense fascisten'. "De kloof tussen Rusland en de beschaafde wereld wordt steeds groter", schreef de krant.

Novaja Gazeta werd in 1993 opgezet door journalisten van de Sovjetkrant Komsomolskaja Pravda. De krant wordt deels gefinancierd door oud-president Michail Gorbatsjov, die de eerste computers voor de krant kocht met het geld dat hij in 1990 won met de Nobelprijs voor de Vrede.

Door de kritische verslaggeving van de krant liggen journalisten van Novaja Gazeta regelmatig onder vuur. Niet zelden letterlijk: sinds 2001 zijn er vier journalisten van de Russische krant vermoord. De bekendste was Anna Politkovksaja, een fel tegenstander van Poetin. Zij werd in 2006 voor haar huis doodgeschoten.

In 2010 ontving de krant de Four Freedoms award, een internationale prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan mensen of organisaties die zich inzetten voor de vrijheid van meningsuiting.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden