Russische kiezers melden onder druk te zijn gezet

(Novum/Ap) - Russische kiezers hebben zondag in het gehele land geklaagd over druk die op hen is uitgeoefend om op de partij van president Vladimir Poetin, Verenigd Rusland, te stemmen. Verkiezingswaarnemers zeiden dat sprake leek te zijn van een doelbewuste campagne van de regering om de opkomst te vergroten en de regeringspartij een klinkende zege te bezorgen.

Aleksandr Kinev van de waarnemersorganisatie Golos zei dat kiezers geld hadden gekregen om op Verenigd Rusland te stemmen. In de stad Pestovo in de regio Novgorod in Midden-Rusland klaagden kiezers dat Verenigd Rusland al op stembiljetten was aangekruist die zij nog moesten invullen. Ook werd er in strijd met de verkiezingsreglementen op verkiezingsdag campagne gevoerd. In sommige regio's stonden zoveel politieagenten bij de stembureaus dat verkiezingswaarnemers zich geïntimideerd voelden.

"Het is een orgie", zei Kinev. "Dat overal in Rusland dezelfde onregelmatigheden worden geconstateerd wijst op een georganiseerde campagne."

Onderwijzend personeel, artsen en werknemers van particuliere bedrijven klaagden dat zij op hun werk moesten stemmen. De 18-jarige Aleksandra, een werkneemster van de rechtenfaculteit van de stad Saratov in Midden-Rusland, zei dat zij en haar collega's waren gedwongen op een bepaald stembureau te stemmen. Ze moesten voor Verenigd Rusland kiezen en na afloop hun chef bellen. Degenen die weigerden zouden ontslagen worden.

Aleksandra noemde de druk belachelijk en onwettig. Zij zei dat zij wel na afloop haar baas had gebeld, maar dat zij voor de liberale partij Jabloko had gestemd.

De verkiezingen werden door de regering gepresenteerd als een referendum over Poetins beleid. De president zinspeelde er op dat een hoge opkomst en een grote zege voor Verenigd Rusland hem een mandaat zouden geven om het land na zijn geplande aftreden in mei te blijven leiden.

Boris Nemtsov, een van de leiders van de liberale Unie van Rechtse Krachten, sprak van 'verkrachting' van de verkiezingen. "Poetin is alomtegenwoordig. Mensen worden gedwongen en gedreigd om te stemmen; anders krijgen zij hun salaris of pensioen niet", zei Nemtsov.

Gennadi Zjoeganov, de leider van de Communistische Partij, noemde de verkiezingen 'de onverantwoordelijkste en smerigste' van het post-sovjettijdperk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden